Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.08.2004.

14:53

SCG u petak u 'Areni' protiv SAD

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Košarkaši Srbije i Crne Gore sutra u 20 sati odigraće u novoj sportskoj hali "Beogradska arena" prijateljski meč sa selekcijom SAD, što je za oba tima važna provera pred Olimpijske igre u Atini, koje počinju sledećeg petka.

"Arena", koja ternutno može da primi 18.500 gledalaca prošla je prvi test gledalaca i ekipa koje su igrale na turniru "Dijamantska lopta". SCG je pre dva dana pobedila na tom takmičenju, savladavši u finalu evropske šampione Litvance.

Svi ljubitelji košarke u SCG bili su zadovoljni i ohrabreni posle tog meča, kao i igrači i stručni štab, a mediji i dalje hvale igru domaćeg tima, koji je na turniru pokazao da je sposoban za velika dostignuća.

"Plavi" su moral naciji podigli ne samo pobedama, već i lepršavom igrom i zalaganjem svih igrača i zrelijim pristupom igri mladjih.

Sa druge strane, ekipa SAD na sutrašnji meč dolazi ispraćena kritikama, posle prilično loših partija na turniru u Kelnu, gde je od selekcije Italije pretrpela i najteži poraz od kada pravo nastupa imaju i NBA igrači, kao i pomalo srećne pobede nad Nemcima.

"Drim tim" (tim snova) odavno ne nosi taj nadimak, koji je s pravom izgubio. Mit o nepobedivosti američkih profesionalaca srušen je pre dve godine, kada je reprezentacija SAD u Indijanapolisu tri puta poražena.

Amerikanci su u želji da povrate primat u svetskoj košarci najavljivali tim sastavljen od najvećih NBA zvezda, ali i taj plan se izjalovio kada su jedan za drugim iz raznih razloga otkazali Šakil O'Nil, Kevin Garnet, Majk Bibi, Kobi Brajant, Karl Meloun.

Ekipa koja će sutra istrčati pred beogradsku publiku predstavlja mešavinu budućnosti i sadašnjojsti američke košarke, sa dve iskusne superzvezde i dvojicom najperspektivnijih profesionalaca i sigurno nisu protivnik za potcenjivanje.

Tabori obe ekipe govore o pripremama, isprobavanju taktike i uigravanju tima pred Olimpijske igre, ali pobeda u sutrašnjoj utakmici je važna za oba tima.

Igrači SCG i selektor Željko Obradović navode da meč sa Amerikancima nema veći značaj od sportskog, takmičarskog. Oni žele da što bolje upoznaju tim Lerija Brauna, ali i da isprobaju još neke varijante u igri kako bi što spremniji dočekali Igre u Atini.

"Plavi" će, medjutim, želeti da se dokažu publici u novoj dvorani, Beogradskoj areni, a želeće i da nastave sa odličnim igrama koje su prikazali na turniru Dijamantska lopta.

Amerikanci takodje navode uigravanje i pripreme kao osnovni cilj, ali će oni, iako gosti, sigurno biti pod većim pritiskom, jer javnost u SAD, jednostavno, ne može da prihvati poraze.

Pored toga, gosti će sigurno želeti i da poprave utisak posle poraza od 17 poena razlike i poniženja koje su im naneli Italijani, kao i nakon pobede nad Nemcima 80:77, kada je Alen Ajverson postigao trojku sa skoro pola terena u poslednjoj sekundi meča.

Još jedan dodatni motiv za Amerikance je želja da se revanširaju "plavima" za poraz u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu.

Meč sa Amerikancima igra se od 20 sati i privukao je veliku pažnju medjunarodne javnosti. Utakmica će se direktno prenositi u SAD i u mnogim evropskim zemljama.

Olimpijske igre počinju 13. avgusta u Atini, a košarkaški turnir važi za najjače takmičenje u istoriji tog sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu