Marjanović ispred Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa FOTO

Boban Marjanović ne dobija mnogo vremena na parketu u dresu Los Anđeles Klipersa, ali ono što dobije iskoristi i više nego dobro.

Izvor: AK

Utorak, 18.12.2018.

12:00

Marjanović ispred Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa FOTO
Foto: Getty Images

Srpski gorostas ove sezone u proseku igra 11 minuta po meču i za to vreme beleži 7,7 poena uz 4,7 skokova, 0,7 blokada, 0,6 asistencija i 0,3 ukradenih lopti.

Iako uglavnom na klupi za rezerve, Marjanović je već stekao kultni status u NBA ligi, a u jednom statističkom segmentu je čak ispred Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa i svih ostalih legendi ove igre.

Naime, Marjanović ima najbolji PER (Player Efficiency Rating) u istoriji računajući igrače koji su odigrali najmanje 1.000 minuta u NBA ligi.

U pitanju je sistemu koji se objašnjava kao proces u kojem se od sume svih pozitivnih dostignuća oduzmu negativna i vraća se kao učinak igrača po minutu.

Iako je sistem često kritikovan jer ograničava mogućnost merenja defanzivnog uticaja, jer u obzir uzima samo ukradene lopte i blokade i što favorizuje igrače sa limitiranom minutažom, kao što je upravo Marjanović, i dalje je jedan od najpopularnijih statističkih kategorija prilikom diskusija sportskih analitičara.

Osim Džordana i Džejmsa, Marjanović ima bolji PER i od Entonija Dejvisa, Šekila O'Nila, Dejvida Robinsona, Vilta Čemberlena, Krisa Pola, Kevina Durenta...

Marjanović je u svom stilu prokomentarisao svoj položaj među ovim legendama: "Boban je broj jedan u čoporu GOATS!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: