Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.03.2012.

17:35

Pijani navijači krivi za Hilsboro

Glavni krivci za tragediju u kojoj je 1989. godine na stadionu Hilsbrou u Šefildu poginulo 96 osoba bili su "pijani navijači Liverpula".

Izvor:

Autor:

Default images

Naveli su lokalni policijski čelnici u tadašnjem izveštaju, čije delove je danas objavio Bi-Bi-Si (BBC).

"Jedan od policijaca, rođen u Liverpulu, rekao je da se stidi, jer su pijani navijači tog kluba doveli do katastrofe, kao što je to bio slučaj i na Hejselu", navodi se u dokumentu u koji je Bi-Bi-Si imao uvid.

Bi-Bi-Si je došao u posed poverljivog dokumenta, samo jednog u nizu koji je britanska vlada obećala da će objaviti kasnije ove godine.

"Glavni uzrok tragedije je činjenica da je došao veliki broj navijača Liverpula, koji nisu imali kartu za utakmicu. Na to se zaboravilo, a za sve su okrivljeni policija i fudbalske vlasti", navodi se u pismu, koje je neimenovani savetnik Margaret Tačer poslao tadašnjoj premijerki Velike Britanije nakon sastanka sa načelnikom liverpulske policije Kenetom Oksfordom.

Navijači Liverpula izazvali su 1985. godine tragediju i na briselskom stadionu Hejsel, kada je uoči finala Kupa šampiona sa Juventusom poginulo 39 navijača italijanskog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu