Italija ide dalje, Francuska kući

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Utorak, 17.06.2008.

22:42

Default images

Fudbaleri Italije plasirali su se u četvrtfinale šampionata Evrope pobedom nad Francuskom 2:0 u poslednjem kolu C grupe na šampionatu Evrope. Da bi prošli dalje, Italijanima je pored trijumfa bilo potrebno i da Rumunija ne pobedi Holandiju, a pošto je i taj uslov ispunjen, šampion sveta će imati priliku da osvoji i evropsku titulu.

Golove za Italijane, koji su od 25. minuta igrali sa igračem više zbog isključenja Abidala, postigli su Andrea Pirlo u 25. minutu iz penala i Daniele De Rosi u 62. minutu.

Protivnik Italijana u četvrtfinalu biće reprezentacija Španije.

Francuzi su ofanzivno otvorili meč odluke sa Italijanima, ali iskusna ekipa Roberta Donadonija je čekala svoju priliku, i čak i pre 25. minuta koji je rešio ovaj meč Italijani su bili opasniji rival.

Ipak, pre svega toga, Francuze je u osmom minutu zadesio veliki peh, pošto je najbolji igrač ekipe Frank Riberi zbog povrede zarađene u duelu sa Zambrotom morao da napusti teren, a umesto njega ušao je Samri Nasri.
Reuters
Trener Francuske Rajmon Domenek napravio je izuuetno čudan potez, pošto je levog beka Barselone Erika Abidala stavio na poziciju centralnog odbrambenog, i odbrana Francuza bila je izuzetno ranjiva u uvodnim minutima.

Posle prilike Panučija i Tonija, u 25. minutu upravo je Abidal napravio medveđu uslugu svojoj ekipi. Napadač Bajerna Luka Toni prihvatio je jednu dubinsku loptu Andree Pirla u šesnaestercu, Abidal ga je oborio, a Slovak Luboš Mihel je bez dvoumljenja pokazao na penal isključivši defanzivca Barselone.

Siguran izvođač jedanaesterca bio je Andrea Pirlo i Italija je stekla neophodnu prednost. Dva minuta nakon vodećeg gola Italijana Domenek je napravio i drugu izmenu. Već u 28. minutu Italijani su imali još jednu priliku koju je propustio Toni, a gorostasni napadač Bajerna imao je još dve prilike u narednih pet minuta.
AP
Do kraja poluvremena viđena je i stativa Grosa iz slobodnog udarca, a strelac jedinog gola Andrea Pirlo na poluvremenu ipak nije mogao da bude zadovoljan u potpunosti jer je u 45. minutu dobio žuti karton zbog kog će propustiti četvrtfinalni meč.

Početkom drugog dela Francuzi su imali dve solidne prilike za izjednačenje, ali pokušaji Benzeme i Anrija nisu bili dovoljno dobri. U 54. minutu Donadoni je na teren umesto Pirla uveo Ambrosinija, a osam minuta kasnije sve je bilo rešeno.

Slobodan udarac po srednini gola sa oko 25 metara izveo je De Rosi, lopta je na putu ka golu zakačila kopačku Tijeri Anrija i prevarila Kupea za 2:0.

Tada su i Francuzi pali, pošto su im za prolaz dalje bila potrebna tri gola sa igračem manje. Do kraja je viđena po još jedna poluprilikla na obe strane, a kada su u 87. minutu čuli da je Holandija duplirala svoju prednost, Italijani su mogli da počnu sa slavljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: