Izvor: B92

Kordoba, odnosno Kordova, prestonica je istoimene pokrajine u Andaluziji, Autonomnoj Zajednici Kraljevine Španije.

Malo istorije:

Istorija ovog grada je bogata i počinje osnivanjem rimske naseobine, ali najvažniji trenutak koji je obeležio njegovu dalju sudbinu bilo je osvajanje od strane Mavara u 8. veku.

Kordoba postaje prestonica muslimanskog emirata, a zatim i Kordopskog kalifata, koji je obuhvatao veliki deo Iberijskog poluostrva. Za vreme mavarske vladavine grad je procvetao i postao centar znanja i učenja, a do 10. veka je najverovatnije bio i najveći grad Evrope.

Kraj zlatnog perioda označilo je osvajanje Španaca 1236. godine u okviru Rekonkiste, a u 18. veku grad je imao samo 20.000 stanovnika.

Foto: Shutterstock/Songquan Deng

Šta videti?

Velika džamija Kordobe (Mezquita-Catedral de Córdoba)

Najvažnija gradska atrakcija nalazi se upravo u centru ovog kompleksa, a radi se o Velikoj džamiji Kordobe. Izgrađena je u 8. veku na mestu male vizigotske katedrale, ali su je vremenom islamski vladari proširivali i ukrašavali, pa je prerasla u jedno od najvećih remek-dela mavarske arhitekture. Nakon Rekonkiste, u srcu kompleksa podignuta je katedrala, ali najveći deo originalne islamske strukture i dalje stoji.

Minaret San Huana

Od mavarske arhitekture vredi pomenuti i minaret San Huana, koji je izgrađen u 10. veku kao deo džamije, ali je nakon njenog rušenja, postao toranj novopodignute crkve.

Foto: Shutterstock/SkandaRamana

Alkazar de los Rejes Kristianos

Alkazar de los Rejes Kristianos je mavarski dvorac koji je služio kao jedna od primarnih rezidencija kraljice Izabele I od Kastilje i kralja Ferdinanda II do Aragona, ali i sedište ozloglašene Španske inkvizicije.

Medina Asahara

Na zapadnom rubu grada nalazi se Medina Asahara, lokalitet koji sadrži ostatke velike raskošne utvrđene mavarske palate, izgrađene u 10. veku. Zajedno sa Alhambrom u Granadi, predstavlja jedan od najreprezentativnijih primera špansko-mavarske arhitekture.

Foto:Shutterstock/emperorcosar

Rimski most

Jedna od najstarijih gradskih atrakcija, impresivni Rimski most preko reke Gvadalkivir iz 1. veka pre hrišćanske ere, ne samo da je i dalje u funkciji, već je 2.000 godina to bio jedini most u upotrebi, sve dok sredinom 20. veka nije izgrađen most svetog Rafaela.

Od rimskih znamenitosti ističu se Rimski hram, amfiteatar, Mauzolej, Forum Adiektum i ostaci palate imperatora Maksimijana na lokalitetu Serkadilja.

Osim brojnih značajnih zdanja i kulturno-istorijskih spomenika, Kordoba ima i nekoliko sjajnih muzeja – Arheološki i etnografski muzej Kordobe, Muzej slikara Hulija Romera de Toresa, Muzej finih umetnosti i arapski hamam.

Mnogobrojni festivali

Integralni deo turističke ponude Kordobe su njeni festivali, a najvažnija tri se održavaju u maju, a to su:

Las Kruses de Majo (Majski krstovi: održava se početkom maja i traje 3-4 dana, kada se ukrašeni i okićeni krstovi postavljaju na ulice i trgove),

Los Patios de Kordoba (Festival Patios: održava se druge i treće nedelje maja, tada stanovnici Kordobe otvaraju svoja dvorišta javnosti koja ocenjuje njihovu uređenost i lepotu bašta – tokom ovog festivala cena smeštaja u gradu značajno skače)

La Feria de Kordoba (Kordopski sajam, sličan znatno poznatijem Seviljskom sajmu).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.