Izvor: B92

Putnici koji žele da smanje neprijatan doživljaj turbulencija trebalo bi da rezervišu karte u sredini aviona, kažu stručnjaci.

"Dame i gospodo, molimo vežite pojaseve", rečenica je koja kod nekih putnika stvara nervozu u avionu. Turbulencije nisu uopšte prijatne posebno za one koji se boje letenja ili imaju osetljiv želudac - ali ne podrhtava u svakom delu aviona podjednako.

Pa gde je najbolje sediti kako bi se turbulencije najmanje osećale? "Zapravo najmanje pokreta osećate u sredini aviona", objašnjava profesor Andreas Stromajer sa instituta za aerodinamiku Univerziteta u Štutgartu. Avion se najmanje njiše na mestu gde su krila spojena s trupom pa putnici smešteni blizu sredine aviona imaju najmanji osećaj zanošenja.

S druge strane turbulencije se najviše osećaju u repu aviona. Kad pilot upravlja vertikalnim stabilizatorima putnik na samom kraju aviona može da ima osećaj da je pomeren posebno zbog toga što je spoljašnji oklop aviona pomalo elastičan. Zato se osećaj pojačava pri turbulencijama.

Sedište u repu aviona manje je poželjno i tokom poletanja. "Kada avion podigne nos oni na kraju aviona imaju osećaj da padaju u liftu", kaže Stromajer.

Ostaje još jedno pitanje: Kad sedite na sredini aviona da li je bolje biti blizu prolaza ili prozora? "Sedenje uz prozor pojačava osećaj dizanja ili spuštanja kad avion počne da zaokreće", kaže Stromajer. Međutim, kod ljudi koji se boje letenja često je bolje sediti uz prozor kako bi gledali horizont što može ublažiti mučninu jer oči tako imaju tačku u daljini na koju se koncentrišu. Zato je za teskobne sedište uz prozor u sredini aviona najbolje rešenje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.