Kopaonik - skijanje i uživanje

Kopaonik je širom Evrope poznat po svojim prirodnim lepotama u kojima turisti mogu uživati i leti i zimi. Ovom prilikom vam pružamo osnovne informacije koje su vam potrebne ukoliko planirate da zimu provedete na stazama ove prelepe i uzbudljive planine.

Izvor: Jovana Kovaèeviæ

Subota, 03.12.2011.

09:00

Default images

Zbog svoje povoljne klime, sa skoro 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik zaslužuje svoje drugo ime „Sunčana planina“.

Južni položaj, visina i otvorenost terena sprečava zadržavanje oblaka, a hladan vazduh pada u okolne ravnice i uvale, tako da zimske temperature nisu preniske. Prosečna godišnja temperatura je 3,7°C. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje.

Iako mu turista ne nedostaje i svake godine ih ima sve više, ove godine se očekuje da će taj broj biti veći nego ikada, a jedan od razloga su i razne manifestacije u kojima će gosti moći da uživaju.

Najviše pažnje, svakako privlači, festival Big Snow, koji će se na obroncima ove poznate planine održati od 23. do 29. marta i koji će okupiti neka od najpoznatijih svetskih i domaćih imena elektronske muzike, regea i džeza.

Osim muzike, najznačajniji evropski zimski festival Big snow predviđa i uživanje u skijanju, snowbordingu i drugim sportovima na snegu i ledu. Međutim, ono što u ovom trenutku verovatno najviše interesuje ljubitelje skijanja jesu informacije o pripremama za zimsku sezonu na ovoj planinskoj lepotici, koja zvanično počinje 9. decembra.

Tokom "Ski-openinga" koji traje od 9. do 12. decembra, gosti će moći da računaju na promotivne cene i do 50 odsto niže.

Skijanje

Kopaonik raspolaže sa preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapciteta 30. 000 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope.

Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških. Ono što je veoma važno reći je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela.

Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smeštajne kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji nekoliko redovnih SKI BUS-eva. Kopaonik raspolaže i veštačkim snegom, tako da nema potrebe da mnogo brinete o vremenskim uslovima.

Počev od 26. novembra, počelo je veštačko „osnežavanje“ staza, a za početak snegom je prekrivena Dolina sportova i Karaman greben. Novina je zaseban deo skijališta za bordere i freestyle skijaše koji od ove godine dobijaju prelepi snowpark.

On je smešten na delu skijališta na koji skijaše i bordere vertikalno transportuje žičara Krst.

Kada je reč o ski pasu, nakon uvođenja novog sistema pregleda ski karata, fotografija je obavezna za sedmodnevne, desetodnevne i sezonske ski karte, ali je fotografisanje od strane ski centra besplatno i vrši se na licu mesta kada kupujete ski karte.

Cena ski pasa zavisi od perioda u kojem želite da zimujete. Ako odete na početku sezone (koja traje do 9. decembra) sedmodnevna karta ski pasa za odrasle je 5.600 dinara, a za decu 3.600. U jeku sezone (23.12-15.3) cena za odrasle iznosi 11.100, a za decu 7.150 dinara.

Smeštaj

Foto: Mountain Resort
Od smeštaja možete birati odsedanje u hotelima, apartmanima, vilama ili privatnom smeštaju, u zavisnosti od toga koliko novca imate i kakvo vam okruženje najviše odgovara.

Poznati Grand Hotel & SPA smešten je u samom središtu turističkog centra, u neposrednoj blizini ski liftova, sa predivnim panoramskim pogledom na šumovite padine Kopaonika. U ponudi je 113 udobnih standardnih soba, 15 luksuznih superior soba, 25 family soba, 10 premium apartmana i 2 predsednička apartmana. Cene smeštaja po noći kreću se od 44-165 evra u zavisnosti od vrste sobe koju želite i perioda dolaska.

Ako vam odgovara malo ležernija i povoljnija varijanta, apartmani “As” su pravi izbor za vas. Nalaze se na obroncima Treske, a sastoje se iz tri lamele sa zasebnim ulazima koje su međusobno povezane. U lamelama se nalazi 13 apartmana koji obezbeđuju smeštaj za 40 osoba. Pored apartmanskog dela objekat sadrži i restoran sa odgovarajućom kuhinjom, mini bar, TV salu i recepciju. Trokrevetni i četvorokrevetni apartmani koštaju 15 evra po noćenju, a dvokrevetni 20. Cene uključuju samo najam apartmana, a boravišna taksa nije uključena i plaća se na licu mesta.

Možete izabrati i neku od vila za svoj smeštaj, kojih na Kopaoniku ima mnogo. Jedna od njih je i Vila Milmari sa 4 zvezdice. To je nov, moderno opremljen objekat lociran na obroncima Kopaonika u vikend naselju, na udaljenosti od oko 3km od samog turističkog centra. Vila Milmari sadrži 22 moderno opremljena studija i apartmana. Studiji i apartmani su različitih struktura i mogu pružiti udoban boravak za 2 do 8 osoba. U vili se ostaje minimum 3 noći, a cene se kreću od 28-140 evra u zavisnosti od toga da li se odlučujete za boravak u studiju, apartmanu ili dupleksu.

Kopaonik je posebno privlačna destinacija ukoliko želite da dočekate novu godinu u snežnom ambijentu van gradske vreve. Takođe on pruža mnoštvo sadržaja koji nisu nužno vezani samo za ski sportove pa u njemu mogu uživati i oni koji žele samo da se odmore ili pak tragaju za ludim provodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: