Da li je u redu piškiti u moru?

Rezultati ankete iz 2014. godine pokazuju da je polovina Britanaca u nekom trenutku urinirala u moru, a čak 52 odsto smatra da je to sasvim u redu.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

09:30

Da li je u redu piškiti u moru?
foto: thinkstock

Prošle nedelje tajlandske vlasti zatvorile su plažu Maja kako bi koralima i organizmima koji žive u moru pružili priliku da se oporave. Osim što su pronašli 38.000 pikavaca na plaži, utvrđeno je da posetioci u velikom broju uriniraju u moru, kao i da vlasnici privatnih brodova izbacuju sadržaj toaleta.

Šta se dogodi kada urinirate u moru?

Urin je 95 odsto sačinjen od vode, ali takođe sadrži jone natrijuma i hlorida, istih hemikalija koje more čine slanim. Štaviše, urin sadrži manju koncentraciju tih jona za razliku od mora, pa ako piškite u njemu vi zapravo slanu vodu činite manje slanom.

I jeste, i nije dobro za more

Ipak, urin sadrži i druge stvari koje baš nisu dobre za prirodno okruženje, kao što je urea, raznorazne bakterije, ali i sadržinu lekova koje unosimo. Uriniranje u većim količinama može pospešiti alge i morsku travu, koje štete drugim vrstama u okolini i tako narušavaju prirodnu sredinu.

Još jedno istraživanje bavilo se time šta bi se desilo sa okeanom kada bi svaka osoba na svetu ispraznila svoju bešiku – osim ogromne količine uree ne bi se desilo zapravo ništa! Tako American Chemical Society (ACS) kaže da je piškenje u moru u malim količinama dozvoljeno, a zapravo na taj način možete pospešiti i marinski život, jer azot iz uree kombinovan sa vodom proizvodi amonijum kojim se hrane morske biljke.

Suzdržite se i pronađite toalet

Ipak, u turističkim mestima gde ljudi uriniraju češće teško je zadržati kvalitet vode i morskog života, pa je preporuka da se suzdržite dok ne pronađete toalet. U hitnim situacijama kada vam toalet nije blizu, otplivajte dublje jer je tamo veća mogućnost da se vaš urin pomeša i razgradi, što znači da bi vaš otpao bio bukvalno jedna kapljica u okeanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: