Ponedeljak, 23.05.2011.

17:52

Mongol reli - i mi tim za trku imamo

Iako je počeo skromno Mongol reli danas predstavlja neustrašivu avanturu sa preko 1000 hrabrih učesnika koji kreću u vožnju svake godine.

Izvor: Miljana Kerèu

Default images

Svet je postao suviše „nežan". Satelitske mape i GPS su "uništile" čari avanture i istraživanja. Šta ako želite da idete izvan toka? Da radite stvari na "pogrešan" način? I pobegnete iz hermetički zatvorenog sveta u kome živimo? Evo rešenja. I ekipa iz naše zemlje je spremna za izazov. 10 000 milja avanture kroz pustinje, planine u stepe koje se prelaze u kolima koje bi vaša baka koristila za šoping.

U Mongol reliju treba preći 1/3 Zemljine površine u veoma neudobnim vozilima da biste videli šta sve može da se dogodi. I to - potpuno izgubljeni u ogromnoj pustinji, hiljadama milja daleko od civilizacije i automobilom kome zakoni fizike jedva dozvoljavaju kretanje. Poenta je da bude teško. Takođe, Mongol reli ima i svoju huminatarnu misiju pa se na put može krenuti i ambulantnim kolima koja bi ostala kao poklon narodu Mongolije. Ovo želi da uradi i naša ekipa i nadaju se da će u tome uspeti. Naša kuća je tu da ih u tome medijski podrži. Srđan Dakić, član tima nam kaže da su povukli sve moguće kontakte i nadaju se uspehu.

Poenta relija je pre sve svega da spoznate sebe a potom rutu i zato se ona nikad nije ista za sve. Bila bi to gužva u saobraćaju do Mongolije. Vrlo dosadno. Kakav god problem da iskrsne u toku putovanja, snalazite se sami. U tome i jeste poenta ovog relija, rizična, ekstremna avantura.

Ovako nešto će ove godine iskusiti mladi srpsko-hrvatski tim koji čine Srđan Kovačević iz Zagreba, Tamara Kovačević i Srđan Dakić iz Beograda, Ivan Bereš i Ivan Dervišević iz Novog Sada. Oni 25. jula iz Praga kreću na Mongol-reli, i prvi su sa prostora Balkana koji su se odvažili na takvu avanturu.



Kuda ide naš tim?

Polazak 25. jula 2011. iz Praga. Povratak očekuju 3. septembra, avionom, s obzirom na to da će svoje prevozno sredstvo pokloniti.. 3 pustinje, 5 planinskih masiva, 10.000 milja, potpuni nedostatak puteva. Dakle, odluka je (jednoglasno) pala… Južna ruta: Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Turska, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan, Rusija, Mongolija. Možda ubace i neke zemlje samo da popune broj (npr. Austrija, Slovenija, Bosna) ili malo "zakomplikuju" (Tadžikistan, Kirgistan – o ovome više kad se bude spomenuo Pamir Highway).

Kažu da su nakorumpiraniji panduri u Azerbejdžanu, a ni Gruzija nije daleko. Uskoro bi trebalo trebalo da instaliraju neku mapu i polako po;nu da planiraju konkretnu rutu i računaju kilometražu.
Ambulatno vozilo tima The Ambeciles sa prošlog relija
Članovi ekipe

Srđan Dakić je programer i bavi se razvojem mobilnih aplikacija a u slobodno vreme gleda kako da ode na road-trip ili svirku. Posebni uspesi i veštine: Prošao je Death Valley Titus Canyon više puta, okrznuo jelena u Koloradu i vratio se živ sa Sonisphere u Pragu. Ispravio felnu čekićem zavejan u sred noći kod Ćićevca. Ubeđen da se dovoljno kvalitetnim selotejpom svaki problem može rešiti. Prati Facebook stranicu Bear Gryllsa za svaki slučaj.

Srđan Kovačević Avanturist-amater sa dobrim genetskim predispozicijama za improvizaciju. Iza sebe ima hiljade kilometara na Gran Turismu. Osposobljen za upravljanje biciklima, motorima, automobilima i plovilima do 15 tona. Odrastao u Osijeku, živi u Zagrebu. Veštine i talenti: dobar za kormanom/volanom i nadaren za jezike; usavršio hvatanje krivine (cestovna vještina); nadaren u traženju hladovine (pustinjska vještina); prigovaračke vještine; konstruktivni kritičar; diplomatske vještine; prirodan talent za ples; zna plivati; od nedavno jede i ribu; amaterski se bavi fotografijom (ima fotoaparat).

Ivan Bereš Završio nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je na postdiplomskim studijama za digitalnu umetnost. Na polju umetničke prakse bavi se, videom, zvukom i instalacijom.

Ivan Dervišević U Novom Sadu završio informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Trenutno, posle dugog bavljenja računarima, vratio se u Novi Sad i posvetio fotografiji i fotoreportaži, te je nagrađen kao najbolji mladi fotoreporter u regionu na konkursu Betina fotografija godine 2010, tokom angažmana u novosadskom Građanskom Listu.

Tamara Kovačević Diplomirala je i magistrirala bankarstvo i finansije na univerzitetu u Šefildu. Student je ACCA i radi u odeljenju za reviziju u beogradskoj kancelariji jedne od Big4 kompanija. Voli da putuje bez plana i programa.

Kako ćete nabaviti ambulantno vozilo?

"Ako ne sredimo ambulantno vozilo preko sponzora onda idemo na Bubanj potok da vidimo šta možemo da kupimo. Pošto nas ide 4 ili 5, nažalost ili sreću ne idemo Jugom... to ostavljamo nekim avanturistima naredne godine. Sada smo vrlo blizu nabavci jednog ambulantnog vozila, nadam se da će u narednih nedelju-dve da se reši," kaže nam Srđan Dakić

"Praktično sam završio Team Rockrs aplikaciju za Android telefone, za komunikaciju , pošto su tako posetioci sajta/FB u anketi hteli. Pasoši su u UK na viziranju, prve vize su već gotove i to preko agencije iz Londona “Visa Machine” (http://visamachine.theadventurists.com) a mislim da bi ovo iskustvo vađenja viza bilo interesantno čak i kao poseban tekst," dodaje Srđan.

Narednih nedelja očekujemo detalje o "putovanju" i želimo im sreću sa sponzorima i propremama. Za sve informacije, posetite sajt teamrockrs.com i pratite Putovanja na B92.

Humanitarne akcije

Do sada je u trkama sakupljeno oko 1.5 milion funti u dobrotvorne svrhe. Svaki tim doprinosi akciji a to je velika stvar za najsiromašnije stanovnike Mongolije.

Trka 2011- Gde?

Kreće se iz Velike Britanije Gudvud (Goodwood) ili Češke i završava se u Mongoliji.

Kada sve počinje?

Velika Britanija 23 jul. 2011, Češka 25 jul 2011.

Koliko košta?

714 funti po timu (jedna kola ili 2 motocikla i koliko god može da stane ljudi)

Zanimljiva statistika:

Prvo put održana trka 2001.

Najstariji učesnik Mongol relija do sada imao je 74 godin,e 1 mesec i 20 dana, a najmlađi 18 godina, 1 mesec i 2 dana.

Najkorišćenije vozilo je Nissan Micra.

Najveći broj pređenih zemalja jednog tima - 20.

Skopljeno je 2 braka i izgubljeno 7 poslova.

Pređeno 41 539 granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: