Bodiroga prodavao "bič", on ga patentirao u NBA

Momak po imenu Gad Šemgad (God Shammgod) je u NBA ostao upamćen kao neko čije je ime sinonim za odlične driblere, a u NBA je odigrao samo jednu sezonu.

Izvor: MLJ

Četvrtak, 12.10.2017.

16:15

Bodiroga prodavao
Getty images

U NBA je patentirao i dribling koji se zove "bič" ili po njemu upamćen kao "šemgad".

Šemgad Vels je rođen 29. aprila 1976. godine i danas radi kao pomoćni trener u Dalas Maveriksima. Prema sopstvenim rečima, u NBA je došao dvadeset godina prerano.

Doba plejmejkera danas doživljava svoje zlatne godine, a igrači kao što su Stef Kari i Rasel Vestbruk sa pozicije jedinice skupljaju MVP priznanja. Oduševljavaju driblinzima, zakucavanjima i trojkama.

Šemgadu bi na driblinzima mogli da pozavide i Džamal Kroford i Dejmian Lilard i Kris Pol, ali je ipak rođeni Njujorčanin u NBA odigrao samo sezonu 1997/1998.

Dve godine je igrao na beku za Providens, a driblanju ga ja naučio trener Tajni Arčibald.

"Kada sam došao u NBA imali ste Šeka, Hakima Olajdžuvona i druge odlične centre. NBA je tada bila mnogo veći sistem, ali sada u 2017. oni žele da plejmejkeri ubacuju poene, da budu lideri. 'Uhvaćen' sam između era što me često navodi da pomislim kako sam draftovan 20 godina prerano", kaže Šemgad.

Njegov dribling i danas koriste Vestbruk, Irving i Lilard pa Šemgad smatra da mu košarkaški bogovi na taj način vraćaju za činjenicu da u NBA nije napravio zavidnu karijeru mada je u njoj ostavio trag.

Međutim, u istoj eri je "bič" sa druge strane okeana prodavao jedan poznatiji majstor igre pod obručima – Dejan Bodiroga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: