Zašto mačke beže od kutije sa peskom kada obave nuždu?

Mnogi vlasnici su primetili da njihove mace, pošto obave nuždu i zakopaju je, brže-bolje iskoče iz kutije sa peskom. Mnogi će pomisliti da beže zbog neprijatnog mirisa, što nije istina.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

09:43

Zašto mačke beže od kutije sa peskom kada obave nuždu?
Foto:Thinkstockphotos

Mačke to rade od davnina, pa se taj običaj zadržao u njihovim genima. Još dok nisu živele u domaćinstvima sa čovekom, mačke su u divljini radile istu stvar.

Miris koji se ispušta prilikom obavljanja nužde u divljini služio je za obeležavanje teritorije, ali je on takođe i jasan znak prisutnosti neke životinje.

Mačke su, u područjima gde su imale prirodne neprijatelje, uvek zatrpavale svoj izmet, a zatim bežale što brže i što dalje od tog mesta. Upravo zbog toga i vaše mace rade to isto. To, međutim, važi samo za zdrave mace.

Ako je maca bolesna, odmah će iskočiti iz peska i neće zakopati izmet. Tako vlasniku daje do znanja da je bolesna.

Bolesti koje izazivaju takvo ponašanje su urinarne infekcije, bubrežni kamenci, upala debelog creva ili rektuma, kao i upala analnih žlezda, zatim razne vrste alergija i osetljivosti na hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: