“Čarobni izlozi” u Francuskom Institututu

U susret božićnim i novogodišnjim praznicima Francuski institut ulepšaće pešačku zonu u Beogradu otvaranjem "Čarobnih izloga" Francuskog instituta u četvrtak, 12.decembra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

20:44

Default images

Francuska dizajnerka Solin d''Abovil i beogradski studenti primenjenih umetnosti, arhitekture i komunikacija, od septembra su radili na petom izdanju "Čarobnih izloga“ na temu obeležavanja tristogodišnjice rođenja Denija Didroa, francuskog filozofa iz 18. veka, autora prve enciklopedije.

Kako je najavljeno, Francuski institut od početka sarađuje sa dizajnerkom, stručnjakom za umetnost izloga d''Abovil koja svake godine radi sa novom grupom beogradskih studenata u saradnji sa arhitekticom Draganom Marković.

Želja francuske dizajnerke je da prenese svoje znanje mladima i da im pomogne na njihovom profesionalnom putu. Sa studentima je u okviru "Čarobnih izloga" radila na temu bajke i knjige, muzičke kutije, a inspiracija su joj bile i basne Žana de Lafontena i poezija Žaka Prevera.

Ove godine je sa studentima odabrala enciklopedistu Denija Didroa. Projekat "Didro 2.0" nudi novo viđenje enciklopedijskog znanja: u 18. veku, objavljivanje „Enciklopedije" predstavljalo je pravu revoluciju, jer je omogućavalo svakome pristup znanju koje je tada bilo isključivo namenjeno manjini. Tri veka kasnije, Internet predstavlja sličnu vrstu revolucije koja svima nudi razmenu iskustava i ličnih praksi.

Projekat „Didro 2.0" predlaže ovo originalno poređenje i nudi tumačenje četiri pojma definisana u "Enciklopediji", a to su san, pisanje, svetlost i oblak. Stvara u isto vreme analognu i digitalnu instalaciju i na taj način pruža novu interpretaciju Didroovog dela.

Projekat pod umetničkim vođstvom francuske dizajnerke Solin d''Abovil okupio je studente nekoliko fakulteta i umetničkih škola iz Beograda - Akademije lepih umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije, Visoke škole strukovnih studija Beogradska Politehnika i Arhitektonskog fakulteta.

Takođe su učestvovala i deca sa likovnih i jezičkih radionica Francuskog instituta, kao i učenici dvojezičnih frankofonih odeljenja Treće i Desete beogradske gimnazije.

Peto izdanje "Čarobnih izloga" u centru Beograda biće postavljeno do 1.februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: