Kultura

Četvrtak, 19.12.2019.

11:04

Srbija sponzor prvog stripa u Etiopiji

Mladi autor Minas Helefom napravio je strip "Agga" o Abdisi, poznatom junaku Drugog italijansko-abisinskog rata i njegovim jugoslovenskim prijateljima, Stefanu i Juliju, a Ambasada Srbije u Etiopiji bila je sponzor prvog strip izdanja objavljenog u ovoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Srbija sponzor prvog stripa u Etiopiji
Foto: depositphotos/ macrovector

Prema Abdisinom dnevniku, koji je u Etiopiji veoma znana literatura, nakon ranjavanja 1937, on je zarobljen i prebačen u Italiju, gde je osuđen na osam godina zatvora.

Kao patriota i neustrašivi borac, držan je pod posebnom prismotrom. Sa šestoricom Jugoslovena Abdisa je utekao i u šumama se sastao s drugom grupom odbeglih zarobljenika, uglavnom Jugoslovena i Engleza.

Na nagovor Abdise, oni su se vratili u logor i oslobodili mnoge zarobljenike. Legenda kaže da su Abdisa i njegovi jugoslovenski prijatelji ušli džipom u oslobođeni Rim noseći zastave Etiopije i Jugoslavije. Abdisina hrabrost decenijama je inspiracija Etiopljanima. Iako je neko vreme bio zaboravljen, na njega je, po predanju, cara Hajla Selasija podsetio maršal Tito, kome je Abdisino junaštvo bilo poznato, i Abdisa je dobio odgovarajući čin i postao carev telohranitelj.

Umro je krajem sedamdesetih godina 20. veka.

Predstavljanju stripa prisustvovalo je više od 150 istaknutih gostiju, a govorili su Danijel Mesfin, predsednik Udruženja etiopskih patriota, organizacije koja okuplja ratne veterane i njihove potomke i poštovaoce, Minas Halefom, autor stripa, Adis Alem Abdisa, ćerka Abdise Age i ambasador Aleksandar Ristić.

Penzionisani general Vasihun Negatu, ratni drug Abdise iz rata sa Somalijom 1964, održao prigodno slovo. Ovaj događaj je dobio veliki publicitet u etiopskim medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: