Umro jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca

Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo je u 86. godini u Kragujevcu, saopštili su danas iz Knjaževskog srpskog teatra u Kragujevcu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

13:51

Umro jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca
Foto: YouTube Screenshot

Ubavkić je jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla Teatra "Joakim Vujić", popularni komičar. Čovek i glumac čiji je nadimak Pendula u umetničkom svetu zamenio prezime.

Ubavkić je rođen 13. januara 1931, u Otočcu, u Lici, u staroj Jugoslaviji - kraljevini, gde mu je otac službovao kao oficir. Kao dete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u sanduku maminog klavira, a kasnije ih nastavlja u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću, "uveren da će od njega biti nešto".

I bilo je. Praktikant i Sava Savić u "Protekciji", Ivković i Sekulić u "Narodnom poslaniku", Učitelj muzike u "Svetu", Mita telefonista, Svetislav, Rista, Ministar i Jovanča Micić u "Putu oko sveta", Toma kafedžija i Toma pisar u "Opštinskom detetu", tri uloge u "Malim komadima", Pera Kalenić u "Gospođi ministarki", Milorad i Života Cvijović u "Dr-u", Žan u "Mister dolaru", Spasoje u "Pokojniku", Agaton u "Ožalošćenoj porodici", Jerotije u "Sumnjivom licu"...

Na daskama koje "život znače" Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga i dobio sledeće važne nagrade. Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, i ostvario značajne role u televizijskim serijama i TV komedijama kao što su: "Jovan i Jovanka", "Dr" "Glumac je glumac", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Vreme belog konja", "Levaci", "Naše priredbe", "Vruć vetar" i "Budilnik"...

Igrao je podjednako uspešno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog...

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: