Kultura

Četvrtak, 14.09.2017.

17:18

Umro jedan od pionira nezavisne rok scene

Grant Hart, jedan od pionira nezavisne rok scene u SAD, preminuo je od raka u 57. godini u svom domu u Sent Polu u državi Minesoti, saopštila je njegova porodica.

Izvor: B92

Umro jedan od pionira nezavisne rok scene
Tanjug / Elizabeth Flores/Star Tribune via AP

Hart je krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina 20. veka bio član američkog rok benda Husker Du, koji je stekao kultnu popularnost i u trenutku raspada, sa albumom "Warehouse: Songs And Stories" (1987) bio je na korak od mejnstrim uspeha.

Hart je u grupi Husker Du svirao bubnjeve i bio je autor polovine pesama u opusu benda, koje je takođe pevao. Njegova najslavnija kompozicija "Diane" (1983) bila je 1995. godine hit u izvođenju britanske grupe "Terapi" (Therapy).

Posle raspada grupe Husker Du, Hart je osnovao grupu Nova Mob u kojoj je svirao gitaru i s kojom je 1990. godine svirao u Beogradu. U to vreme je pokrenuo i solističku karijeru.

Hart je 1995. godine održao dva rasprodata koncerta u Klubu studenata tehnike u Beogradu, postavši prvi američki muzičar koji je svirao u Srbiji posle ukidanja sankcija UN tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji.

Održao je još jedan koncert u Beogradu 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: