Gašić otvorio Festival pravoslavnog filma

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić otvorio je Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ koji traje do 1. septembra u Kruševcu, a festival je blagoslovio i patrijarh srpski gospodin Irinej.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

10:55

Default images
Foto: Tanjug

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić otvorio je Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ koji traje do 1. septembra u Kruševcu, a festival je blagoslovio i patrijarh srpski gospodin Irinej.

Otvaranju su sinoć prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Uprava za odnose sa javnošcu Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar Gašić je, otvarajući festival, ukazao na značaj negovanja pravoslavnih vrednosti, a koje su uvođenjem verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine prepoznate i u sistemu odbrane.

Govoreći o značaju festivala, ministar Gašić je podsetio da je ta ideja rođena pre tri godine u ovom gradu, a finalizovana tokom njegove posete ruskoj prestonici.

- Kruševcu želim da bude domaćin ovog festivala dugi niz godina i da, napokon, vratimo ono što nam je svima potrebno - veru u bolje sutra, što možemo samo zajedničkim radom. Verom u sebe, verom u boga možemo da napravimo Srbiju boljim mestom za život - poručio je ministar Gašić.

Tokom ceremonije otvaranja, okupljenima u kruševačkom pozorištu obratili su se i episkop kruševački David, gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović, kao i organizatori i žiri festivala, navodi se u saopštenju.

Na festivalu učestvuje devet zemalja, a u nastavku večeri prikazan je devedesetominutni igrani film „Iscelenje“, dok će ostala filmska ostvarenja biti prikazana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac u večernjim satima.

U okviru festivala biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma u takmičarskoj konkurenciji, a u revijalnom delu tri filma.

Za najbolja filmska ostvarenja predviđene su četiri nagrade - za najbolji dokumentarni, igrani film, Gran Pri festivala i najbolji film po izboru publike koja može glasati na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Organizatori Prvog međunarodnog Festivala pravoslavnog filma u Srbiji ,,Snažni duhom“ su Grad Kruševac, Kompanija Vif Sajda iz Moskve i kruševačka Eparhija, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: