Kazuo Išiguro dobitnik Nobela za književnost

Britanski pisac Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

13:03

Kazuo Išiguro dobitnik Nobela za književnost
Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara

Išiguro, poreklom iz Japana, dosad je objavio osam romana, a najpoznatiji je po delima "Ne daj mi nikada da odem" (Never Let Me Go) i "Ostaci dana" (The Remains of the Day), po kom je snimljen istoimeni film 1993. godine u kom glumi Entoni Hopkins.

Za knjigu "Ostaci dana" dobio je Bukerovu nagradu. Poslednji roman "Zakopani džin" (The Buried Giant) izdao je 2015. godine.

Šezdesetdvogodišnji Kazuo Išiguro je britanski pisac i scenarista. Rođen je u Nagasakiju, a sa porodicom se šezdesetih godina prošlog veka preselio u Veliku Britaniju. Diplomirao je na Univerzitetu u Kentu, a master studije iz oblasti kreativnog pisanja završio je na Univerzitetu Ist Anglija. Četiri od ukupno sedam romana objavljena su i u našoj zemlji - “Slikar prolaznog sveta“, “Zakopani džin“, “Ne daj mi da odem“ i "Ostaci dana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: