Mulatu Astatke zatvara Belef

Koncertom etiopskog muzičara Mulata Astatkea i grupe "Heliocentrics" na letnjoj pozornici "Bitef art kafea" 31. jula se zatvara ovogodišnji, 18. po redu, Beogradski letnji festival -Belef.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2009.

14:17

Default images

Astatke, jedan od najvećih muzičara Etiopije, poznat i kao otac "etio-džeza", rođen je 1943. u gradu Džima. U svojim kompozicijama kombinuje džez i latino muziku sa tradicionalnom etiopskom muzikom, a muzičko obrazovanje sticao je u Londonu, Bostonu i Njujorku, gde je bio prvi afrički student na Berkliju.

Snimio je veći broj albuma, a "Mulatu od Etiopije" postao je nezaobilazan medju di-džejevima poslednjih godina.

Uradio je muziku za film "Slomljeno cveće" Džima Džarmuša, a u prestonicu svoje zemlje doneo je moderan džez prožet uticajem latinske muzike, kao i specifične instrumente, poput vibrafona.

Trenutno radi na Harvardu i Univerzitetu u Masačusetsu na modernizaciji tradicionalnih instrumenata iz Etiopije.

Ovogodišnji Belef, čija je osnovna tema "Grad", počeo je 2. jula na Trgu Republike koncertom "Beogradskog džez trija" i grupe "J.U.S.T" i izložbom "Terratoria", a celokupna koncepcija bila je fokusirana na javni prostor.

Nizom koncerata, izložbi, performansa, radionica, pozorišnih predstava tokom trajanja festivala, Beograđanima su se, pored domaćih umetnika, predstavila i značajna imena iz Nigerije, Engleske, Japana, Etiopije, Francuske, Turske i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: