The Ex: Uvek sveži i mladi

Intervju sa Arnoldom De Boerom, gitaristom i pevačem The Ex - jednog od najdugovečnijih evropskih punk/noise bendova, koji će ponovo posetiti Beograd 25. oktobra.

Kultura

Izvor: Razgovarao: Vladimir Skoèajiæ

Ponedeljak, 15.10.2012.

11:10

Default images

Holandski post-punk / noise sastav The Ex postoji u kontinuitetu već 33 godine. Za to vreme, objavili su petnaestak albuma, sarađivali sa stotinama muzičara, a svojom muzikom uticali na desetine grupa. Jedan od mnogih bendova koji navodi The Ex kao svoj primarni uticaj jesu i njujorški noise pioniri Sonic Youth.

U Beogradu su održali nezaboravan koncert 2010. godine u okviru Ring Ring festivala, u Kulturnom centru Rex. Na isto mesto vraćaju se 25. oktobra ove godine. Tim povodom, razgovarali smo sa Arnoldom De Boerom, pevačem i gitaristom ovog benda, a zanimljivo je pomenuti da se on rodio iste godine kada je grupa osnovana.

B92: GW Sok je bio pevač u The Ex gotovo tri decenije, nakon što si ga ti zamenio. Da li si osećao pritisak velikih očekivanja zbog toga?
Arnold De Boer: Ne, nisam osećao bilo kakvu vrstu pritiska. U to vreme sam već svirao i pevao sa svojim bendom Zea, koji je mnogo puta bio predgrupa na The Ex koncertima. Nakon jedne takve turneje po Etiopiji, Andy i Terrie su me pitali da li bih pevao u The Ex, što sam naravno prihvatio. To je značilo da The Ex na neki način počinju od nule, i po meni to je sada potpuno novi bend. Pre bi se moglo reći da mi je bila čast, nego što sam osećao nekakav pritisak.

Pre nego što si postao član benda, da li si sebe smatrao fanom The Ex? Da li si ih slušao pre nego što si ih upoznao, kakvo je tvoje mišljenje bilo o njihovoj muzici?
Mislim da fan baš nije prava reč, pošto ne doživljavam sebe fanom bilo kog benda. Naravno da sam ih slušao i da sam voleo njihovu muziku. Oni su prilično uticali na mene kada sam počeo da se bavim muzikom, još pre nego što sam osnovao svoj prvi bend. Videti grupu koja radi sve sama, na svojoj etiketi, bez ikakvih kompromisa, bila je velika inspiracija. Takođe, njihovi koncerti su uvek bili fantastični.

Na koji način pravite pesme? Da li dolazite na probu sa gotovim idejama, ili se pesme rađaju iz džemovanja?
Na probu najčešće dolazimo sa nekom sirovom idejom, nakon koje sledi usviravanje. Međutim, taj džem ne traje satima, obično se trudimo da se fokusiramo i da razradimo onaj deo pesme sa kojim smo u startu najzadovolniji. Svako od nas učestvuje u tom kreiranju: nekada sve počne od ritma kog je osmislila Kat, nekada pratimo Andyjevu gitarsku liniju, nekada se prilagodimo mom načinu pevanja, nema pravila.

Nedavno ste snimili drugi album sa etiopskim saksofonistom Getatchew Mekuriom. Reci mi nešto o tom iskustvu? Koliko je snimanje sa njim bilo drugačije od standardnog The Ex snimanja albuma?
To je bilo drugačije od svega što sam ikada u životu iskusio sa bilo kojim bendom u studiju. Geatchew ima 76 godina i ne priča engleski…

Stvarno?
Da, stvarno (smeh). On je svirao kompozicije koje su bazirane na tradicionalnoj etiopskoj muzici i u Etiopiji svi znaju te pesme. Međutim, nama nisu bile poznate, tako da nam je trebalo vreme da mu se prilagodimo. I tako on počne da ih svira, očekujući da ćemo mu se momentalno priključiti, a mi se svi gledamo belo (smeh). Bilo je mnogo, mnogo čudno. Onda je on u jednom momentu počeo da peva te pesme, a mi bismo na taj način nekako “uhvatili” melodiju, koju smo razradili kada se on kasnije uključio sa saksofonom. S obzirom na jezičku barijeru, možeš misliti koliko je tu bilo grešaka, ali i smeha i zabave. S vremena na vreme, tu bi se našao neko ko nam je poslužio kao prevodilac pa nam je bilo lakše.

Znači, vi i Getachew ste u praksi dokazali da je muzika jezik za sebe?
Pa da, tako nekako. Može se reći da smo dokazali da znanje engleskog nije neophodno da bi snimio dobru ploču (smeh)

Između ostalih muzičara sa kojima je grupa The Ex sarađivala, zanima me kakvo je iskustvo bila saradnja sa Kenom Vandermarkom, jednim od vodećih savremenih free jazz saksofonista?
Da, Ken je svirao na albumu koji smo snimili sa Getachew Mekuriom. Pored toga, u junu smo sa njim snimili nekoliko kompozicija u Italiji, ali one će tek biti objavljene.  Ken je sjajan muzičar – ne zna se da li je bolji kada svira saksofon ili klarinet. Kada god sviramo sa njim, svaki put nas odvede na ivicu muzičkog svemira. Drugim rečima, obožavamo da sviramo sa Kenom.

Koje bendove iz Holandije bi nam preporučio?
Često idemo na turneju sa triom koje se zove Cactus Truck. U njihovoj postavci se nalaze bubanj, gitara i saksofon, a muzika koju oni sviraju je puna energije i može se okarakterisati kao mešavina free jazza i noise zvukova. Takođe,  preporučio bih bend ICP koji se bavi improvizovanim jazzom. Oni sviraju dugo i moguće je da ljudi u Srbiji već znaju za njih, ali za one koji ih još uvek nisu čuli najtoplija preporuka. Oni su potpuno jedinstven bend, po mnogo čemu.

Reci mi neke novosti vezane za The Ex…
Trenutno radimo na novim pesmama. Ono što praktikujemo je da nove pesme prvo izvodimo na koncertima i tako sve dok ne zaključimo da smo ih dobro usvirali i da zvuče savršeno, pa tek onda ulazimo u studio da ih snimimo. Tako će biti i ovog puta. Upravo se spremamo za brazilsku turneju, nakon koje ćemo svirati u Evropi, i na svim tim koncertima ćemo svirati nove pesme. Drugim rečima, trebaće nam još 40-50 koncerata dok ne budemo sigurni da su nove pesme savršene, nakon čega ulazimo u studio.

Znači da bismo okvirno mogli reći da će novi album biti objavljen sledeće godine?
Nadam se, mada se to nikad ne zna (smeh). Da, gotovo sam siguran da bi se to moglo desiti sledeće godine..ali me nemoj baš držati za reč (smeh)

Pretpostavljam da ćete i u Beogradu 25. oktobra svirati gomilu novih pesama?
Naravno. Biće tu i nekoliko starih, ali sasvim sigurno ćemo svirati mnogo novih

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: