Pretio Miloševiću:Umro Vinko Hafner

U 96. godini života u Kranju je preminuo slovenački revolucionar i partizanski prvoborac Vinko Hafner, objavila je njegova porodica.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 23.05.2015.

09:58

Default images

Hafner je ostao u sećanju mnogih Slovenaca po kadru iz 1988., kada je kao delegat slovenačkih komunista na zadnjem partijskom kongresu Saveza komunista Jugoslavije s govornice optužio Slobodana Miloševića za protivjugoslavensko delovanje i pripretio mu prstom, rekavši "Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli", upozorivši ga da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju.

Hafner je na tom kongresu bio najstariji slovenački delegat, a sadašnji predsednik države Borut Pahor najmlađi.

Kasnije je Hafner izjavljivao da se ne seća dobro tog incidenta s Miloševićem i da mu je žao što ga Slovenci pamte po tome, a ne po mnogim drugim stvarima koje je uradio, na primer, to što da je uveo mogućnost penzionog osiguranja za poljoprivrednike dok je bio na važnim dužnostima, javlja Hina, a prenosi Index.hr.

Hafner se penzionisao odmah nakon zadnjeg kongresa SKJ u Beogradu u jesen 1988. i više se nije bavio politikom. Za vreme političke karijere šest godina je proveo u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: