Petak, 13.03.2015.

16:51

Porođaj u Srbiji noćna mora

U vreme kada Srbiji preti demografska katastrofa, umesto da postane jedno od najlepših iskustava svake žene, materinstvo je vrlo često prava noćna mora.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Odnos prema trudnicama i porodiljama u porodilištu neretko je i ponižavajući, te je svaka deseta žena u Srbiji zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila da više nikada ne rađa decu.

To su rezultati istraživanja „Sloboda rađanja“, u kome su prošlog meseca 2.583 porodilje odgovarale na pitanja aktivista nevladine organizacije Centar za mame.

Prema istraživanju, samo 37 odsto žena imalo je privilegiju da odluči kako želi da se porodi, čak 63 odsto porodilja je bilo žedno, a oko 20 odsto gladno.

"Rezultati istraživanja su bili zaista poražavajuci shvatili smo da se ženama najveći broj zaposlenih u porodilištima i ne predstavi ni imenom ni prezimenom, preko 60 odsto njih ne zna ni šta se radi sa njihovim telima, medicinske procedure nisu uopšte objašnjene", kaže za B92 Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

"Mislim da Ministarstvo i naše udruženje imaju istu misiju, a to je da žene iz porodilišta izlaze sa osmehom, a ne životnom traumom", dodaje ona.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju rigoroznije mere i kontrolu u porodilištima već od petka.

"Do petka imaju rok da svi dobiju bedževe sa identifikacijom, a drugi deo kontrole će se odnositi na anketu trudnica koje su se porodile ili dolaze na pregled. Onaj ko ne bude imao rezultate moraće da bude smenjen", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo smatra da je veoma važno da porodilišta budu prijatna i za majku, ali i za dete.

"Bitno je da promenimo taj stav i da se porodilišta vrate i da budu onakva kakva su bila, a taj proces je sada započet", kaže Mišel Sen Lo.

Početak poboljšanja kvaliteta usluga u porodilištima počinje u trenutku kada jedno od najvećih porodilišta u Srbiji GAK Narodni front obeležava 60 godina rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: