NATO poštuje neutralnost Srbije

Ne možemo da promenimo ono što se desilo, ali smatram da su odnosi NATO i Srbije napredovaliza Danas admiral Mark Ferguson, komandant Južnog krila NATO-a.

Izvor: Danas, Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

23:36

Default images
Foto: Beta/AP

"Danas mogu da kažem da radimo zajedno i idemo napred. Savez vidi Srbiju kao važnu članicu programa Partnerstvo za mir, a nedavno smo potpisali novi sporazum koji treba da unapredi saradnju u vezi s pitanjima od obostranog interesa", rekao je Ferguson.

On kaže da građani Srbije treba da posmatraju NATO kao partnera koji želi da svojom ekspertizom pomogne reformu sektora odbrane i bezbednosti, uz puno poštovanje prema politici vojne neutralnosti Srbije.

Govoreći o saradnji NATO sa Beogradom, Ferguson je istakao da je sa Srbijom ove godine planirano više od 100 zajedničkih aktivnosti i 40 partnerskih ciljeva.

"Više od 250 srpskih vojnika nedavno je sertifikovano kroz Alijansin Koncept operativnih sposobnosti. Ova obuka pomaže Srbiji da nastavi da pruža važan doprinos mirovnim msijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, dok istovremeno vaše vojnike čini bezbednijim u tim misijama", rekao je Ferguson.

Na pitanje da li odnosi Berograda i Moskve mogu da ugroze saradnju NATO sa Srbijom, on je rekao da Srbija ima svako pravo da bira svoj put, kao i svi njeni susedi i da je uveren da je partnerstvo i saradnja Srbije sa NATO, koja je bazirana na međusobnom poverenju, važna i za Srbiju i za ceo region, kao i za Alijansu.

Ferguson je rekao da misija KFOR-a treba da pruži bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu i da u sradnji sa drugim međunarodnim organizacijama podrži razvoj lokalnih bezbednosnih institucija.

"Normalizacija praktične saradnje Beogrda i Prištine u primeni propisa u zoni administrativno-granične linije biće neophodna kako bi se stalo na put kriminalnim aktivnostima i pstigao napredak u evropskim aspiracijama", naveo je komandant Južnog krila NATO.

"Naša namera je da idemo ka fleksibilnijem prisustvu trupa, ali u odlučivanju ćemo se voditi isključivo situacijom na terenu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: