EU brine zbog odnosa sa Ombudsmanom

Brisel je zabrinut zbog tvrdnji određenih krugova u Srbiji da Ombudsman, obavljajući svoju zakonsku dužnost, ugrožava nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

19:28

Default images
foto: Tanjug

To je istakla portparolka Evropske unije Maja Kocijančič i dodala da nezavisne regulatorne institucije imaju važnu ulogu u svakom demokratskom društvu i da su ključni deo reformi koje Srbija preduzima.

Prema njenim rečima, posebno Ombudsman, prema Ustavu, ima ključnu ulogu da nadzire i poziva na odgovornost vladina tela, uključujući i ona u bezbednosnom sektoru, kako bi obezbedio da se poštuju prava građana.

"Zabrinuti smo zbog nedavnih tvrdnji određenih krugova u Srbiji da Zaštitnik građana, obavljajući svoju dužnost u skladu sa zakonom, ugrožava nacionalnu bezbednost", ukazuje Kocijančičeva.

Portparolka EU za susedstvo i proširenje ističe da Brisel od svih vladinih institucija očekuje punu saradnju sa nezavisnim regulatornim institucijama, uključujući i sa Ombudsmanom, da bi im pomogle da dužnosti obavljajuju u skladu sa zakonom.

Kocijančičeva najavljuje da će Evropska unija nastaviti da nadzire ovu oblast, u skladu sa Poglavljem 23 pristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: