Papa: Sveštenici žude za uticajem

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja kritikovao je danas birokratiju Vatikana, navodeći da neki ljudi po svaku cenu žude za uticajem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

15:35

Default images

Neki od njih žive dvostrukim životom i "pate od duhovnog Alchajmera" zbog koga su zaboravili da bi trebalo da budu Božji ljudi, izjavio je papa.

Božićnu čestitku kardinalima, biskupima i sveštenicima papa Franja nije ispunio samo radosnim prazničnim pozdravima i dobrim željama.

On je, pre svega, podsetio na 15 grehova kurije, za koje se nada da će biti "okajani i izlečeni u novoj godini", prenosi AP.

Papa je podsetio na to kako "teror ogovaranja može hladnokrvno ubiti reputaciju naših kolega i braće", i da "razne klike mogu postati rak koji preti harmoniji tela, ubiti ga i sagoreti u takozvanom prijateljskom požaru".

Poglavar Rimokatoličke crkve naglasio je da neki u Vatikanu "pate od patološke želje za uticajem" i da zbog toga teže ka moći po bilo koju cenu, čak i ako to podrazumeva klevetanje i diskreditovanje drugih u javnosti.

Papa Franja, koji je prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve, pre nego što je izabran za papu nije radio u dominantno italijanskoj kuriji u Vatikanu, zamerio je saradnicima zbog spletkarenja, karijerizma, birokratske moći i ogovaranija koji utiču na Svetu stolicu.

Kardinalima papin govor nije baš prijao, mlakim aplauzom su ispratili njegovo navođenje 15 grehova kurije, sve zajedno sa biblijskim fusnotama i preporukama.

Na kraju govora, papa je zatražio da se svi pomole "kako bi zarasle rane grehova koje svi nosimo" i da bi Crkva i kurija postale zdravije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: