B92 i monteri: Žica i 2 prsta leda

Monteri EMS u neverovatnim uslovima pokušavaju da ponovo obezbede snabdevanje Majdanpeka strujom, a na terenu s njima bio je reporter B92 Darko Jevtić.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

14:22

Default images

Grad, koji je već treći dan bez struje, vode i grejanja, i dalje čeka bolje vesti, a više desetina profesionalaca radi rizikujući živote u pokušaju da ih donesu.

Ekipa B92 je bila u šumi i brdima kod Debelog Luga, petnaestak kilometara od Majdanpeka, u blizini trafostanice Majdanpek 2, koju radnici EMS pokušavaju da osposobe.

"Sve je okovano snegom i ledom, vetar šiba, a dalekovodi prolaze kroz šumu. Žice bukvalno idu sa brda na brdo, a monteri vise na 'točkićima' i pregledaju liniju. To sve zaista izgleda jezivo. Teško ih je i gledati pod takvim naletima vetra, a ne mogu da zamislim kako izgleda biti gore", kaže reporter B92. Do mesta gde rade monteri, od kojih su neki pristigli i iz BiH, stiže se vožnjom po izuzetno teškom, zaleđenom terenu, a "lada niva" je ekipu B92 dovezla tri do četiri kilometra dublje u šumu kod trafoa Majdanpek 2.

"Na drveću oko nas, baš kao i na žicama, se nalazi bar dva prsta leda, uslovi su zaista neverovatni", kaže reporter B92.

Inače, oko 14h je posle dva dana osposobljena mobilna mreža 064, nakon što je u večernjim satima noćas osposobljen optički kabl, koji je stanovnicima Majdanpeka omogućio da bar preko fiksne mreže i 063 mreže komuniciraju sa svetom.

Kako je ranije javio naš reporter, u gradu su vladali mrak i muk, a veći problem i od struje je to što nije bilo nikakvih informacija.

Novi problemi izašli su na videlo jutros, kada je počelo da ponestaje goriva za agregate.

Kako bi situacija u Majdanpeku bila jasnija onima koji nisu tu, vredi istaći da je to grad koji i hleb dobija svakog jutra iz drugih mesta, da ima samo jednu pumpu na kojoj je nemoguće točiti gorivo, jer nema struje, ali i to da je ovo prvi put u poslednje tri decenije da se jednog dana desi da "padnu" sve tri linije koje grad snabdevaju strujom.

Za B92 su u EMS-u ranije rekli da je ovakva situacija nezapamćena, kao i da njihovi radnici rizikuju živote kako bi osposobili energetski sistem.

"Radimo sve što možemo, ima snega i leda, vetar šiba, a ljudi su visoko. Rizikujemo ljudske živote, jer je u ovakvim uslovima opasno raditi. Majdanpek se napaja sa tri dalekovoda, a za mojih 25 godina, koliko ovo radim, se nikada nije desilo da sva tri ispadnu, da padnu stubovi", rekao je za Radio B92 Ilija Cvijetić, direktor u EMS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: