Vučić: Hitno pronaći ubicu navijača

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je telefonom premijera Srbije Aleksandra Vučića i izrazio saučešće povodom ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.11.2014.

10:16

Default images

Predsednik Vlade Srbije izrazio je zaprepašćenje zločinačkim ubistvom koje je počinjeno nad gradjaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi da Srbija zahteva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vučićg je rekao Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman, nije dobrodošao u Srbiju, posle izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene Zvezde, optužio za terorizam.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da je Srbija samo pre nekoliko nedelja dočekala trostruko brojniju grupu navijača Bešiktaša i obezbedila im punu sigurnost i bezbednost u Beogradu.

Davutoglu izrazio je žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen i obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinilac zločina pronadje i izvede pred lice pravde.

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković izgubio je život u Istanbulu u sukobu s navijačima Galatasaraja.

Konzul: Teroristički akt

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je Tanjugu da je naš navijač uboden nožem u grudi u tuči ispred hale "Abdi Ipekči" gde se igrala košarkaška utakmica Galatasaraj - Crvena zvezda.

Prema njegovim rečima, ovo je "teroristički akt na naše građane od strane turskih huligana".

Srpski konzul je rekao da je reanimacija mladića trajala pet sati i da je on umro od obilnog krvarenja, mada su se turski lekari izuzetno borili za njegov život.

Marković je rekao da se radi o tragičnom događaju, da je upozorio da je utakmica visokog rizika i da je organizacija utakmice bila veoma loša.

"Pošto je trener Galatasaraja dao izjavu da su naši navijači teroristi koji su došli da terorišu turski narod, ja kažem da je on terorista i stojim iza toga", rekao je srpski konzul.

Marković je rekao da je posle ponoći bio u policiji i da se tu nalazio jedan od srpskih navijača svedoka koji je davao izjavu u prisustvu četiri služzbenika konzulata.

Konzul je naveo i da su ostali srpski navijači koji su došli autobusima otišli iz Istanbula.

"Tri autobusa su otišla. Oni imaju policijsku pratnju i zahtevao sam od saobraćajne policije da prođu bez zadržavanja i zaustavljanja i da na graničnom prelazu pređu uz minimum potrebne procedure", rekao je Marković.

On je dodao da će ujutro u 10 sati otići i oni koji su došli avionom sa upravom Crvene zvezde.

"Pored toga, tražio sam od saobraćajne policije da svi koji su došli svojim kolima, sa srpskim tablicama, a idu iz Istanbula prema bugarskoj granici, budu propušteni bez zadržavanja", rekao je konzul Marković.

Gojković: Turska što pre da reaguje zbog ubistva navijača

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je ubistvo navijača "Crvene zvezde" u Istanbulu i pozvala nadležne organe u Turskoj da što
hitnije reaguju, pronadju i kazne počinioce.

"Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub", navodi se u saopštenju predsednice parlamenta.

Gojković je istakla da očekuje odlučnu i hitnu reakciju Turske, kako ovaj zločin ne bi ostao nekažnjen.

Navijač Crvene zvezde ubijen je u petak, u Istanbulu pre košarkaške utakmice beogradskog kluba sa Galatasarajem.

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je mladić ubijen ubodima nožem u sukobima koji su izbili ispred same hale "Abdi Ipekči" u Istanbulu.

"Ovo je jedan gest neprijateljstva, da u vreme kada se Srbiji zabada nož sa svih strana, u Turskoj bude zabijen nož u srce navijača iz Srbije. Dogadjaj je tragičan, potresen sam", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: