UKR: Pogođeno hemijsko postrojenje?

Velika eksplozija zatresla je hemijsko postrojenje u Donjecku, gradu pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je na sajtu gradske uprave Donjecka.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

14:33

Default images

U eksploziji nema teško povređenih, ali je je ukrajinska vojska saopštila da su dve osobe poginule u napadu na granici s Rusijom.

Regionalne vlasti su navele su da je eksplozija odjeknula blizu hemijske fabrike koja proizvodi eksploziv, kod aerodroma u tom gradu i da u atmosferi nema opasnih hemikalija, te da nije pređena njihova maksimalno dozvoljena koncentracija.

Kako navodi "Raša tudej" (RT), usled eksplozije su popucala prozorska stakla na kućama u prečniku od nekoliko kilometara.

Lokalne proruske snage su saopštile da je postrojenje pogođeno balističkim projektilom "Točka-U", a novinari RT sada pokušavaju da provere tu informaciju na mestu zbivanja.

Predstavnik ukrajinske vlasti je negirao da je eksploziju prouzrokovao projektil kijevskih oružanih snaga, dodajući da vlada u Kijevu nema nikakve veze s tim incidentom.

Dopisnik RT Roman Kosarev je na svom nalogu na Tviteru napisao da se eksplozija čula u čitavom Donjecku.

To područje, u kojem se i dalje vode žestoke borbe, potpuno je nepristupačno, javlja AFP i dodaje da se čuje intenzivna raketna paljba kod aerodroma u Donjecku, mestu gde su najveće tenzije od prekida vatre postignutog 5. septembra.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donjecku, Adrij Purgin, izjavio je da se eksplozija zapravo dogodila u zgradi gde je održan sastanak pobunjenika i da su tri osobe lakše povređene.

Ukrajinska vojska je sa svoje strane saopštila da je povukla pobunjenike koji su krenuli na napad u susednom Lugansku, kao i na granični prelaz Krasna Talivka, na ukrajinsko-ruskoj granici.

Portparol ukrajinske vojske Adrij Lisenko izjavio je da su dva pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti stradala u napadu kod granice.

Prema podacima UN, najmanje 3.700 ljudi poginulo je u sukobima između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika na istoku zemlje, od aprila ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: