Obama: Agresivnije protiv ebole

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, pozvao je danas lidere zapadnih zemalja da se više angažuju u borbi protiv epidemije ebole.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

08:52

Default images

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će njegova administracija "agresivnije" odgovoriti na širenje zaraze smrtonosnim virusom ebole u SAD.

"Želimo tim koji će reagovati po hitnom postupku, specijalne jedinice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje će biti na licu mesta u najbržem roku, nadamo se u roku od 24 časa, i u lokalnim bolnicama, korak po korak, preduzeti neophodne mere", rekao je Obama.

Američki predsednik je upozorio da bi bolest, u eri čestih putovanja, mogla da se proširi na ceo svet, ako međunarodna zajednica ne bude reagovala na epidemiju u Zapadnoj Africi.

Obama je juče otkazao putovanja po SAD, kako bi sa svojim kabinetom razmotrio širenje virusa.

U Beloj kući je održan sastanak Obaminog kabineta koji koordiniraju vladin odgovor na ebolu. Izmena planova predsednika SAD usledila je nakon što je i drugi američki zdravstveni radnik, bolničarka koja se brinula za prvog zaraženog ebolom u SAD, pozitivno testirana na
taj virus.

Obama je pozvao lidere zapadnih zemalja da se više angažuju u borbi protiv epidemije ebole, saopštila je Bela kuća.

Obama je, na video-konferenciji, pozvao lidere Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije da pokažu više posvećenosti u globalnoj borbi u zaustavljanju epidemije smrtonosnog virusa, od kojeg je do sada umrlo oko 4.500 ljudi, rekao je novinarima portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Ranije je Savet bezbednosti UN upozorio da ebola predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost i apelovao na sve države članice UN i humanitarne organizacije da "ubrzaju i značajno povećaju resurse" za borbu protiv ebole, uključujući novčane donacije.

Ovo je prvi put da su UN osnovale misiju za odgovor na neku zdravstvenu krizu u svetu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su do sada od ebole umrle 4.493 osobe, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.997 slučajeva zaraze tom bolešću.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: