Šta EU očekuje od Rusije

Austrijski kancelar Verner Fajman razgovarao je telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u sklopu svoje inicijative za rešenje ukrajinske krize.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

21:46

Default images

Prethodno je Fajman boravio u Rimu, gde je razgovarao s ministarkom inostranih poslova Italije i budućom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, s kojom je usaglasio stavove.

U telefonskom razgovoru Fajman je preneo Putinu šta EU očekuje od Rusije za ukidanje sankcija.

Prema pisanju austrijskih medija, Rusija mora svoje vojnike u potpunosti da povuče iz istočne Ukrajine, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i treba da podrži dogovoreni mirovni plan.

Kako je rečeno iz kabineta austrijskog kancelara, Putin je u razgovoru, koji je vođen na nemačkom jeziku, rekao da postoji postepeni pozitivni razvoj u konfliktu u Ukrajini.

Putin je, kako se navodi, rekao da bi Beč bio dobro mesto za moguće mirovne pregovore i podvukao da veoma ceni doprinos Austrije u mirovnom procesu.

Austrrijski kancelar krajem meseca, odnosno početkom oktobra namerava da otputuje u Kijev, gde će razgovarati s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: