Četvrtak, 27.03.2014.

13:01

RT: Dvostruki aršini Baraka Obame

Govor američkog predsednika Baraka Obame u Briselu o situaciji u Ukrajini je primer propusta, kontradiktornosti i dvostrukih standarda, ocenjuje Raša tudej.

Izvor: Tanjug

Default images

Govor američkog predsednika Baraka Obame u Briselu o situaciji u Ukrajini i postupcima Rusije, predstavlja primer propusta, kontradiktornosti i očiglednih dvostrukih standarda, ocenila je danas Raša tudej, navodeći kao jedan od primera za to i Obamine stavove o akciji NATO na Kosovu.

Komentarišući Obamin 30-minutni govor pred oko 2.000 zvanica u Centru za lepe umetnosti u Briselu, ruska TV stanica navodi da je američki predsednik, u prilog toga da se Kosovo i Krim ne mogu porediti, naveo da je "NATO intervenisao tek nakon što je stanovništvo Kosova godinama bilo sistematski maltretirano i ubijano".

"Dobra misao. Naravno, Alijansa se nije trudila da dobije mandat Saveta bezbedosti UN i bombardovala je prestonicu Srbije, usmrtivši na stotine civila, kršeći medjunarodno pravo. Isto ono pravo za koje Obama optužuje Rusiju da ga krši na Krimu. Ali, to je bilo čak pre Džordža Buša mlađeg, tako da koga briga?", piše u kometaru RT.

Raša tudej izdvaja i Obaminu rečenicu da "svako ima pravo da živi kako izabere".

"Ali to je istina samo za one dobre proevropske demonstrante u Kijevu, koji su koristili molotovljeve koktele i palice da iskažu ono što žele. Lošim proruskim stanovnicima Krima to nije dopušteno, zar ne?", navodi RT.

"Osuđujemo invaziju Rusije na Ukrajinu i odbacujemo legitimitet krimskog referenduma", citira RT Obamu i navodi: "To je u redu. Referendum - to je loše. Molotovljevi kokteli su dobri".

RT se osvrnuo i na rečenicu da velike države nemaju pravo da maltretiraju manje kako bi ostvarile svoje ciljeve, navodeći da neko ko to najviše radi u svetu "deli lekcije o ljubavi i miru".

Ruska TV stanica ukazuje i na Obamine reči da "ni SAD, ni Evropa nemaju interes da kontrolišu Ukrajinu".

"I oni apsolutno nisu slali grupu zvaničnika u Kijev da oraspolože antivladine demonstrante. I kada je zamenik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland razgovarala sa ambasadorom Džefrijem Pjatom o tome ko bi, a ko ne bi trebalo da bude u narednoj ukrajinskoj vladi, to je bilo samo neformalno ćaskanje dvoje diplomata? ", uzvraća RT.

Kada je reč o invazijama, predsednik Obama, navodi RT, ima par lekcija za Rusiju...

"Mi nismo izvršili aneksiju Iraka. Nismo posegnuli za njihovim resursima za sopstvene potrebe. Umesto toga, završili smo rat i prepustili Irak iračkom narodu u potpuno suverenoj državi, koji može da odlučuje o sopstvenoj budućnosti", rekao je Obama.

"Ta suverena nacija ima samo privid suvereniteta nad kurdskim teritorijama na severu. Teroristi ulaze slobodno u neka seoska područja i žele da utru put islamističkoj državi. Smrt kao posledica eksplozije automobila bombe češća je nego smrt kao posledica saobraćajne nesreće. Samo 2013. poginulo je najmanje 7.800 civila i oko 1.000 vojnika. Misija izvršena", ironično primećuje RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: