Merkelova želi jaku Britaniju u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u govoru britanskim poslanicima za "jaku Veliku Britaniju u okviru EU".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

17:24

Default images

"Potrebna nam je jaka Velika Britanija sa jakim glasom u EU. Ako to imamo, moći ćemo da sprovedemo neophodne reforme za dobro svih", rekla je Merkelova u britanskom Parlamentu, gde je govor počela i završila na engleskom jeziku.

Ona je dodala da će "razočarati" sve koji očekuju njenu podršku za "duboku reformu evropske arhitekture", ali i one koji se nadaju njenoj poruci da EU "nije spremna da plati bilo koju cenu za ostanak Velike Britanije u EU".

Merkelova se međutim založila za "smanjivanje nepotrebne briselske birokratije", u ime konkuretnosti EU, za koju je u govoru tri puta rekla da mora da bude "jedinstvena i odlučna".

Kancelarka je istakla važnost očuvanja fundamentalnih vrednosti EU kao što je slobodno kretanje ljudi, a London namerava da tu slobodu ograniči.

Merkelova je treća zvaničnica Nemačke koja je održala govor u britanskom Parlamentu pred predstavnicima oba doma - posle kancelara Vilija Branta 1970. i predsednika Riharda von Vajczekera 1986. godine.

Nemačku kancelarku danas u Bakingamskoj palati prima britanska kraljica Elizabeta Druga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: