Advokat: Marković zatečen optužbama

Nekadašnji šef DB Radomir Marković zatečen je sumnjama za koje se tereti da je on naložio ubistvo Ćuruvije, a nije još ni saslušan, kažu njegovi advokati.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 15.01.2014.

12:17

Default images

Jedan od njegovih branilaca Dušan Mašić rekao je Tanjugu da je jutros posetio Markovića u zatvoru u Požarevcu, gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora i da je sa njim razgovarao o slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"On je zatečen svim ovim što se dešava i ne zna o čemu se radi. Još uvek nije saslušan u vezi sa ubistvom Ćuruvije, ali smo se dogvorili da me zove kad tužilac odredi datum saslušanja", rekao je advokat Mašić.

I drugi advokat Markovića Vladimir Marinkov izjavio je da bivši načelnik Resora Državne bezbednosti još nije saslušan o tom slučaju. Marinkov je agenciji Fonet kazao da ni on kao branilac još nije primio poziv za saslušanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je jutros naredbu o sprovođenju istrage protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog sumnje da su izvršili ubistvo novinara i vlasnika lista "Telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. Pokrenuta je istraga jer su osumnjičeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, načelnik Šestog odeljenja tog centra Ratko Romić i pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslav Kurak.

Tužilaštvo je predložilo da se Radonjiću i Romiću, koji su privedeni juče, odredi pritvor, a odluku o tom predlogu doneće u toku dana sudija za prethodni postupak pošto ih sasluša, rekao je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna poternica. Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa", a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga dokrajčile i jednim pucnjem u glavu. Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: