Obaveza je da štitimo prava manjina

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU obavezala da će štititi prava manjina i ako bismo želeli da ih redukujemo morali bismo da izađemo iz Unije, kaže Pusićeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

18:44

Default images

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je dodala i da bi potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici, koje je danas Saboru predao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, trebalo temeljno prokontrolisati, prenosi Hina.

Štab traži referendum kojim bi se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvolila samo u sredinama gde pripadnici nacionalnih manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.

Pusićeva podseća da se Hrvatska potpisivanjem pristupnog ugovora, koji je međunarodnog karaktera, obavezala da će produbljivati realizaciju zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Mogli bismo zapravo da kažemo da bi bilo potrebno izaći iz EU kada bismo želeli da redukujemo prava manjina", rekla je ministarka, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Ona je ocenila i da u ovom slučaju "treba vrlo detaljno prekontrolisati potpise i kvalitet prikupljene podrške".

Kako je podsetila, ustavnim promenama biće ispravljen nedostatak u tom aktu - a to je popis tema o kojima se ne može raspisivati referendum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: