Počela sa radom "Net patrola"

Centar za bezbedni internet pustio je u rad sajt na adresi www.netpatrola.rs na kojem građani mogu da prijave štetne sadržaje na internetu.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

12:56

Default images

Net patroli građani na jednostavan način i anonimno mogu da prijave sadržaje na internetu za koje smatraju da nekog ugrožavaju, sadrže govor mržnje ili seksualno iskorišćavaju decu.

Potreba za ovakvim servisom, a slični već godinama funkcionišu širom sveta, javila se jer je s razvojem interneta nastao je i novi oblik nasilja - digitalno nasilje.

Pod tim pojmom se podrazumeva svako nasilje koje se sprovodi putem računara, mobilnih telefona i svih oblika elektronske komunikacije.

Istraživanja pokazuju da je sa digitalnim nasiljem bilo suočeno više od 60 odsto osnovaca i srednjoškolaca.

Na "Net patroli" se mogu prijaviti sve vrste materijala koji se mogu pronaći na internetu (fotografije, animacije, slike, video i tekstualne materijale), a koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom, govor mržnje.

Svet je nedavno šokirala vest da se tinejdžerka iz Velike Britanije ubila zbog uvreda koje je dobila na jednoj društvenoj mreži. U svetu odavno postoje servisi na kojima možete da prijavite štetan sadržaj na internetu, a jedan takav od sada postoji i na srpskom internet prostoru.

"Netpatrola počinje sa radom, zamišljena je kao mesto gde će građani i svi korisnici interneta i interaktivnih tehnologija imati priliku da prijave bilo kakav sadržaj koji je štetan za naše najmlađe", kaže Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

Na adresi netpatrola.rs mogu se prijaviti svi materijali sa interneta, bilo da se radi o fotografijama, video snimcima ili tekstovima, koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom ili govor mržnje.

"Radi se o vebformi, to je forma koja se nalazi na adresi netpatrola.rs i sve što je potrebno jeste ostaviti link do tog sadržaja i ljudi koji prijavljuju mogu da odaberu da li će prijava biti anomimna ili ne", kaže Ivan Jelić, tehnički koordinator Centra za bezbedni internet.

Sve prijave obrađuje operater, a one materijale za koje proceni da predstavljaju ozbiljne prekršaje prosleđuje policiji. U Centru za bezbedni internet napominju da podaci o onima koji su prijavili neki sadržaj ostaju zaštićeni i da ni na koji način neće biti ugroženi zbog toga.

"Jako je važno da se građani uključe. Mi smo prvi taj projekat započeli još 2009. godine, a ovo je ta prava forma koja je najbolji način da bi javnost imala adresu na kojoj može da se obrati, i da pošalje prijavu, i da zna da je ta prijava obrađena, i da će taj link i ti sadržaji sa neke internet stranice ili sa društvenih mreža biti obrađeni, i da ako se neki loš slučaj desio, da se to neće dalje dešavati",

Net patrolom upravlja Centar za bezbedni internet koji je formirao Fond B92, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i uz podršku Telenor fondacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: