Svet Egiptu: Uzdržite se od nasilja

Strani zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog izveštaja o ubijanju demonstranata u Kairu i pozivaju egipatske vlasti na uzdržanost.

Izvor: Beta, AP

Sreda, 14.08.2013.

12:11

Default images

"Izveštaji o mrtvima i ranjenima izuzetno su zabrinjavajući", izjavio je u Briselu Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. "Ponavljamo da nasilje neće dovesti ni do kakvog do rešenja i pozivamo egipatske vlasti da budu maksimalno uzdržane."

Akciju policije u Kairu osudila je i Evropska komisija. "Nasilje ne vodi nikakvom rešenju i pozivamo sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost", rekao je portparol Komisije Peter Stano.

U Berlinu, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao je pristalice prelazne vlade Egipta i Morsijeve pristalice da odbace nasilje.

"Pozivamo sve političke snage da se smesta vrate pregovorima i izbegnu dalju eskalaciju nasilja", rekao je Vestervele novinarima. "Bilo kakvo novo krvoproliće mora biti sprečeno."

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc "odlučno je osudio" policijsku intervenciju u Egiptu. "Brojni mrtvi izbrojani jutros u Kairu su neprihvatljivi", rekao je Šulc u saopštenju.

On je pozvao egipatsku vladu da obezbedi svim Egipćanima slobodne i mirne demosntracije i rekao da je odgovornost aktualne vlade da nadje pravedno i mirno rešenje za sadašnju krizu.

Velika Britanija osuđuje upotrebu sile u Egiptu nad demonstrantima u kairskim protestnim kampovima i traži od snaga bezbednosti uzdržavanje, prenela je agencija AFP.

"Duboko sam zabrinut eskalacijom nasilja i nemirima u Egiptu", saopštio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, osuđujući upotrebu sile u raščišćavanju protestnih kampova.

Bela kuća je osudila danas nasilje u Egiptu ocenjujući da će napredak za tu državu sada biti još teži.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da svet pažljivo prati ono što se zbiva u Kairu.

Katar je, takođe, osudio napad na kamp pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Katar, inače, postojano podržava islamističku vladu svrgnutog predsednika Morsija.

Iran je osudio, kako je prenela iranska novinska agencija Fars, "masakr" u Egiptu, prenela je agencija AFP.

"Iran pažljivo prati događaje u Egiptu, ne odobrava nasilne akcije, osuđuje masakr nad stanovništvom i upozorava na ozbiljne posledice", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Irana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, povodom najnovijeg razvoja događaja u Egiptu, apelovao je maksimalnu uzdržanost.

Kako je na tviter nalogu napisao njegov portparol, Ban je uznemiren zbog onoga šta se dogadja u Kairu i ponovo je apelovao na uzdržanost.

Predsednik Turske Abdulah Gul osudio je kao "neprihvatljivu" operaciju egipatskih bezbednosnih snaga i izrazio bojazan da situacija može da se pogorša i da postane kao Sirija.

Premijer Turske Tajip Erdogan je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Arapsku ligu da odmah preduzmu korake i zaustave "masakr" u Egiptu, dodavši da je "tišina međunarodne zajednice" otvorila put egipatskim vlastima da nasilno suzbijaju demonstracije, prenela je agencija Rojters.

Turska vlada je pozvala medjunarodnu zajednicu na čelu sa Savetom bezbednosti UN i Arapskom ligom da odmah donese neki akt "da se prekine ovaj masakr".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je ocenilo, "masakr" u Egiptu, a isto je učinio i Katar.

Egipatske snage bezbednosti ubile su jutros tokom operacije raščišćavanja protestnog kampa u Kairu više desetina demonstranata, koji su tražili povratak svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, podsetile su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: