"Ukinuti paralelne institucije"

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele izjavio je u Prištini da "kategorički zahteva" da Srbija rasformira paralelne strukture na severu Kosova.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 20.05.2013.

17:15

Default images

Posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Vestervele je rekao da bi i Kosovo i Srbija trebalo da se založe za sprovođenje sporazuma, a da bi sve paralelne strukture na severu morale da budu uklonjene.

Šef nemačke diplomatije istakao je da je "Nemačka opredeljena za podršku Kosovu u svim oblastima".

"Nakon sporazuma dolazi njegovo sprovođenje i ono treba da bude vidljivo za sve učesnike. To je težak zadatak, a to znači ukidanje srpskih paralelnih struktura na severu Kosova, što je bez sumnje ključni kriterijum sporazuma od 19 aprila. S druge strane, to znači da Kosovo treba da pruži olakšice za svoje građane na severu, kako bi im se olakšala integracija", rekao je Vestervele u Prištini.

"Sporazum je od posebnog značaja za naše države, za Kosovo, za Srbiju, za naše građane, za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Dakle, svi su pobednici. Ja sam optimista da ćemo sutra postići sporazum o implementaciji", rekao je nakon sastanka sa Vesterveleom kosovski premijer Hašim Tači.

Osim sa Tačijem, Vestervele se u Prištini sastao i sa šefom kosovske diplomatije Enverom Hodžajem. Kako javlja naš dopisnik iz Prištine, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova je navedeno da je Vestervele obećao pomoć Nemaške na daljem priznanju Kosova.

Vestervele je u Prištinu doputovao posle posete Beogradu, gde je najavio da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Nemačke po pitanju datuma za pregovore ukoliko bude opipljivih rezultata u primeni briselskog sporazuma.

U očekivanju sutrašnjeg briselskog sastanka Tačija sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, na kojem će biti reči o planu za sprovođenje sporazuma, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun otkrio je da Nemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na severu, da bi potom bile formirane nove - što je ključno razmimoilaženje u pregovorima o primeni briselskog sporazuma.

"Nemačka istrajava u stavu da Srbija treba da ugasi postojeće institucije, a da onda Priština formira neke nove. Naš stav je da ne sme da dođe do diskontinuiteta u funkcionisanju naših institucija i da one samo treba da nastave da žive u drugačijem formatu, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Gido Vestervele, pre posete Prištini, bio je u Beogradu, gde je imao nekoliko sastanaka. On je u nedelju doputovao u posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Srbija ima istorijsku priliku da "jednom za svagda" krene putem zajedničke budućnosti sa EU, istakao je šef nemačke diplomatije u razgovoru sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Vestervele se već oko 08.30 sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga usledio je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova sa Ivanom Mrkićem. Oko 10 časova je otišao peške do zgrade Vlade Srbije, gde je imao sastanak s premijerom Ivicom Dačićem, koji je završen nešto iza 11 časova.

Vestervele je danas u Beogradu izjavio da, ako bude opipljivih rezultata u primeni sporazuma s Prištinom, može dati pozitivan znak Bundestagu za odluku o datumu za pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: