Štetne materije i u mesu i jajima?

Postoji objektivan rizik da se aflatoksin, osim u mleku, pojavi i u mlečnim proizvodima, jajima i mesu, kaže sekretar Privredne komore Srbije Željko Brozović.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

11:49

Default images

Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom, upozorio je stručnjak PKS.

Prema njegovim rečima, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji.

Brozović je ukazao na to da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača, dok je ostatak u sivoj zoni.

Postoje preparati koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo pristsvo dovede na nivo propisan zakonom, objasnio je on.

"Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko", tvrdi Brozović.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.

Reč je o kompanijama: Mlekara Subotica (11 proizvoda), Megle iz Kragujevca (10), Niškoj mlekari (osam), Mlekari Šabac (osam), Mlekari Somboled iz Sombora (jedan) i Imlek iz Beograda (jedan proizvod).

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić najavio je da od danas inspekcijske službe kreću na teren da bi kontrolisale da li su s tržišta povučeni sporni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost kancerogenog aflatoksina od dozvoljene.

Učestvujući u programu RTS-a, Krnjajić je potvrdio da je izvesna količina domaćeg kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali da je to daleko manje od medijskih spekulacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: