CG: Mitropolija nije podnela zahtev

MUP Crne Gore saopštio da Mitropolija crnogorsko-primorska nije podnela zahtev za registraciju, shodno Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

22:09

Default images

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je ranije da je zahtev za registraciju podnet prošlog proleća, ali da je ignorisan od MUP-a Crne Gore.

Iz MUP-a su naveli da dopis, koji je Mitropolija uputila crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću, a potom ga dostavio tom vladinom resoru, ne može smatrati zahtevom za registraciju.

Sadržaj dopisa se ne može smatrati kao zakonom propisana prijava osnivanja i delovanja verske zajednice, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Podseća se da MUP izdaje uverenja o prijavi osnivanja verske zajednice, prema Zakonu o njihovom pravnom položaju.

Prilikom prijave osnivanja i delovanja, koju verska zajednica podnosi nadležnom organu za unutrašnje poslove na čijoj teritoriji je njeno sedište, verska zajednica je dužna da navede naziv, sedište njenog organa ili organizacije i prostorije u kojima će obavljati verske poslove , navodi MUP Crne Gore.

U Crnoj Gori je, kako je saopšteno, shodno zakonskoj proceduri, prijavleno 17 verskih zajednica. Među njima su i tradicionalne verske zajednice, kao što su Crnogorska pravoslavna crkva, Barska nadbiskupija, Kotorska biskupija, Jevrejska zajednica i Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a Crne Gore su naveli da su nakon podnošenja zahteva, sve registovane verske zajednice, u zakonom predviđenom roku, dobile uverenja od tog resora o prijavi osnivanja i delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: