Sindikati GSP za i protiv Bus plusa

Sindikat vozača GSP i nezavisni sindikat Eurovozač održali jednočasovni protest nezadovoljni uvođenjem Bus Plus. Druga dva sindikata uz gradonačelnika Đilasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

10:14

Default images

Nakon nezadovoljstva građana, protiv Bus plusa pobunili su se i vozači gradskog prevoza. Zajednička im je procena da je taj sistem preskup i da predstavlja maltretiranje za građane i vozače. Sindikat vozača GSP-a i sindikat Eurovozač traže bolje uslove rada, a podršku im je pružio Sindikat Sloga.

"Naši konkretni zahtevi su prestanak maltretiranja Beograđana Bus plusom, prestanak maltretiranja zaposlenih u GSP-u Bus plusom, povratak svih izdvojenih službi iz preduzeća u preduzeće, prestasnak maltertiranja manjinskih sindikata i prestanak zaduživaja GSP-a zbog nabavke osnovnih sredstava”, kaže Jovan Maljević predsednik sindikata Eurovozač.

U međuvremenu su se javila druga dva reprezentativna sindikata GSP-a koji su saopštili da potpuno podržavaju gradonačelnika Beograda u nameri da GSP Beograd postane stabilno i jako preduzeće, dodajući da je sitacija u GSP-u veoma teška i složena.

"Jasna je namera Osnivača-Gradonačelnika da GSP postavi na zdrave noge i reši problem njegovog poslovanja o čemu jasno govori dosadašnja kupovina novih trolejbusa i tramvaja kao i ugovorena nabavka 400 novih autobusa", navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predsednici Samostalnog sindikata GSP-a i Sindikata SLOGA-GSP, Goran Bradić i Slobodan Vasić.

Oni u saopštenju navode da se "trenutno radi na akciji povećanja prihoda GSP-a, u koju su uključeni i zaposleni na poslovima asistenata u i van vozila, a treba napomenuti da najveći deo prihoda od prodaje Bus plusa - 75 odsto, ide upravo GSP-u".

"Zaposleni i reprezentativni sindikati imaju apsolutno poverenje u gradonačelnika koji svim silama pokušava da razreši probleme koji su se godinama gomilali u GSP-u... i stojimo iza svih odluka koje će doneti bolje sutra GSP-u", navodi se u saopštenju. Mređutim, vozači iz Sindikata vozača GSP-a navode da nemaju uslove za rad jer ih putnici često napadaju ne znajući da su i oni pod kontrolom Bus plusa.

“Krivi su sindikati koji su reprezentativni u GSP-u, oni su doveli ovo zlo u Beograd, oni će ponovo dovesti rat između radnika GSP-a i putnika. Zato nas putnici napadaju, zato što ne znaju da mi tu nismo krivi”, ističe vozač Dartić Milorad.

S druge strane, uprava GSP-a ne podržava štrajkače, ali kaže da je njihovo pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i da će razmotriti sve zahteve.

“Uvođenje sistema kod nas je pokazalo pozitivne rezultate, prihod se povećao prilikom uvođenja Bus plusa i povećava se iz meseca u mesec. Mi očekujemo i dalje povećanje prihoda. Ja zaista ne mogu da cenim razloge koji su bili motivi sindikatima koji su najavili jednosatnu obustavu rada”, objašnjava direktor GSP-a Mileta Radojević.

Iz GSP-a poručuju i da to preduzeće ima težak finansijski problem i da im Bus plus sistem pomaže da prevaziđu situaciju u kojoj se nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: