Suspendovala i sina zbog korupcije

Predsednica Liberije Elen Džonson Srlif suspendovala je 46 funkcionera, uključujući i svog sina, zbog neprijavljivanja imovine Odboru za suzbijanje korupcije.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

20:24

Default images

Na listi su Čarls Srlif, sin predsednice, koji je viceguverner Centralne banke, kao i Dejvid Anderson, šef protokola ove dame.

Srlif je suspendovala i nekoliko zamenika ministara i pokrajinskih funkcionera.

Po zakonu, državni službenici imaju 14 dana po imenovanju da prijave imovinu.

Saopšteno je da će suspendovanje s dužnosti trajati "sve dok predsednica Srlif ne primi potvrdu odbora za suzbijanje korupcije" da su suspendovani zvaničnici prijavili imovinu.

Čak i tada, a pre no što nastave da obavljaju dužnost, oni će morati da državi plate ekvivalent svojih plata i drugih primanja tokom suspenzije.

Srlif je od 2005. prva žena izabrana za predsednicu u Africi, a reizabrana je 2011, nedugo pošto je dobila Nobelovu nagradu za mir.


Ona je marta 2011. izjavila da je suzbijanje sveprisutne korupcije u njenoj zemlji teže nego što je očekivala. "Problem korupcije je stvaran, ali ne samo u vlasti, već i u privatnom sektoru, u crkvi i strankama", rekla je ona za državni radio.

U prvom inauguracionom govoru ona je 2006. obećala suzbijanje korupcije i proglasila "nultu toleranciju" prema korupciji u Liberiji, zemlji krvavog građanskog rata 1989-2003. u kojem je, prema nekim izvorima, poginulo 250.000 ljudi, a pola miliona od ukupno četiri miliona stanovnika je u izbeglištvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: