Godišnjica bombardovanja Beograda

Na današnji dan, pre 71 godinu, nacistička Nemačka bombardovala Beograd čime je u Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svetski rat.

Izvor: RTS, Tanjug

Petak, 06.04.2012.

08:46

Default images

Nemački avioni su najpre bombardovali prestonicu Beograd, a potom i Kraljevo, Niš i druge gradove. Napad, koji je počeo je bez objave rata, označio je početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. Nemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.

Avioni su poletali sa aerodroma iz Beča, Graca i Arada. Tadašnja prestonica Jugoslavije ponovo je napadnuta 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona bombi.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, dok neke procene govore o blizu 4.000 stradalih.

Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima stradalo je oko 1,7 miliona ljudi.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888 zgrada, a delimično oštećeno 6.829, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata. U požaru posle bombardovanja nestao je ceo fond sa 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.
Polaganjem venaca na nekoliko lokacija u gradu danas će biti obeležena 71. godišnjica bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. kojim je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće vence kod spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju, a u Aleji stradalih na Novom groblju biće odata počast poginulim u šestoaprilskom bombardovanju.

Venci će biti položeni i kod granitnog krsta u porti Vaznesenske crkve koja je teško oštećena u bombardovanju i fontane "Vrelo života", kod palate Beograd.

Narodna biblioteka Srbije obeležiće dan sećanja na rušenje srpske nacionalne biblioteke u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

Centralna manifestacija pod nazivom "Povratak knjige na Kosančićev venac" biće održana na mestu srušene biblioteke, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, uprave grada i beogradskih opština, kao i institucija kulture, prosvete i nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: