Del: Ne priznajemo izbore na Kosovu

Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del kaže da Beograd ne bi trebalo da održi izbore na Kosovu jer je to protivno Rezoluciji 1244 i dugoročnim interesima Srbije

Izvor: B92

Nedelja, 04.03.2012.

21:11

Default images

"Ako pokušaju da organizuju izbore, mi ćemo ih proglasiti nelegalnim i nećemo priznati rezultate tih izbora. Verujem, međutim, da nećemo doći u tu situaciju. Vlasti u Beogradu trebalo bi da shvate da je međunarodna zajednica izuzetno ozbiljna kada kaže da će, ukoliko se dozvoli održavanje izbora, to biti štetno za interese Srbije", rekao je Del u intervjuu za mrežu srpskih TV kanala na Kosovu.

Del je ponovio da SAD podržavaju ideju da ceo zapadni Balkan bude jednog dana deo EU i NATO, ako o tome odluče same države.

Ambasador SAD je ocenio da je Priština više dobila potpisivanjem sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Kosovo je bilo prinuđeno da podrži ruske birokrate u UN i sada ima pravo da se predstavi kao nezavisna država. Suverenitet nema veze sa simbolima, zastavama i drugim", kazao je Del.

Del je rekao da za Kosovo pominjanje rezolucije 1244 u fusnoti znači da je Srbija prihvatila sve uslove koji proizlaze iz rezolucije 1244.

"Beograd ne može da bira samo one delove rezolucije koji mu odgovaraju i trebalo bi je interpretirati u celosti, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde mišljenjem da je potrebno povlačenje srpske državne administracije sa Kosova", rekao je Del.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: