Rumunija odlaže odluku o Srbiji

Odluka o kandidaturi Srbije odložena do zaključka, koji bi trebalo da se donesu posle 15h. Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije, saznaje Tanjug.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 28.02.2012.

00:05

Default images

Sastanak Saveta za opšte poslove, na kom se biti doneta odluka o Srbiji, počeo je oko 10.30. Učesnici sastanka posle ručka, raspravu nastavljaju u 15h. Uprkos očekivanju da će rasprava o kandidatskom statusu Srbije biti kratka, rasprava se odužila zbog tvrdog stava Rumunije, koja traži da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine.

Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira da odluka o statusu za Srbiju bude doneta danas, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt je na Tviteru ocenio da je reč "nedostatku evropskog duha" kada pojedine nacije u ovoj situaciji plasiraju "nepovezane teme" dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da se u Briselu očekuju dobre vesti u vezi sa Srbijom, "ako ne danasm onda na Samitu EU".

Jedan zvaničnik koji prisustvuje današnjem sastanku EU ministara rekao je Beti da je Evropska komisija ponudila Rumuniji da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se sprovode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.

Rumunski predstavnici nisu zasad izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, iako je nezvanično objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja problem.

Oko 12 sati agenciji Beta je javljeno da rasprava još traje, kao i da se očekuje da odluka uskoro bude doneta. Istovremeno su zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a posebno Španija i Kipar, stavile do znanja da su protiv predloga Evropske komisije da se izradi studija o izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU, što su tražile neke zemlje članice EU. Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da će Nemačka, koja se protivila dodeljivanja statusa u decembru, dati Srbiji zeleno svetlo. "Srbija je ispunila zahteve i sada je EU na redu da uzvrati".

Vestervele je rekao da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u EU. "Ja radim na tome da Srbija danas dobije status kandidata. Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija dobije status kandidata, kao i da se ispune obećanja data Kosovu", rekao je Vestervele u Briselu neposredno pred sastanak Saveta ministara.

"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", najavio je Vestervele.

Takođe, ministar spoljnih poslova Finske Aleksander Stub izjavio je pred današnji sastanak da će "ovo biti dobar dan za Srbiju". "Mislim da ćemo danas da napredujemo i to prilično. Obe strane i Kosovo i Srbija su u poslednjih nekoliko dana učinile dosta kompromisa. Biće nekoliko odbacivanja u zaključku, ali osim toga, biće ovo dobar dan i za Srbiju i za Kosovo", kazao je Stub.
Optimisti: Tadiæ i Eštonova (Tanjug)
Na pitanje da li danas treba očekivati i datum za početak pregovora, on je rekao da ne treba, jer je danas ključno prihvatanje kandidature.

"Ako to uspemo da dogovorimo, kasnije ćemo početi da pričamo i o datumima. Mislim da je proširenje na Zapadni Balkan jedno od najvažnijih proširenja EU, samo što ponekad zaboravimo na značaj proširenja, jer se nalazimo usred finansijske krize. Dobro je da se usredsredimo na nešto što nije finansijska kriza", kazao je Stub.

Ranije su, podsetimo, iz Brisela stizale informacije da će dodeljivanje statusa kandidata Srbiji blokirati pojedine članice EU, poput Rumunije, koja ima zamerke na status vlaške manjine, Litvanije, koja se protivi kandidaturi Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, ili Poljske kojoj smeta blizak odnos Beograda i Moskve.

Međutim, kako javlja specijalni izveštač B92 iz Brisela, takva mišljenja najverovatnije neće biti presudna za odlučivanje o kandidaturi Srbije, jer su velike evropske sile, poput Francuske i Nemačke, mišljenja da je Srbija ispunila ranije postavljene ciljeve i da joj zbog toga treba dodeliti status kandidata za članstvo u EU.

I sama šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton rekla je ranije da je optimistična po pitanju kandidature Srbiji. "Oduvek sam mislila da je Srbiji mesto u Evropi", rekla je Eštonova predsedniku Srbije, s kojim je u Briselu imala sastanak. Posle tog sastanka, dvoje lidera su izjavili da je Srbija zaslužila i da je na dobrom putu da dobije status kandidata.

"Odavno verujem da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Zaista se nadam da će ministri napraviti korak napred u pogledu davanja statusa Srbiji. To će biti dokaz vaše hrabrosti, vizije, posvećenosti narodu Srbije, jer to znači da ste prepoznali šta je budućnost za vaš narod. To nam je svima omogućilo da stignemo do ove tačke", istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost. Velike zasluge u tome, prema mišljenju Eštonove, ima upravo predsednik Tadić. Šefica evropske diplomatije je istakla da su njegova državnička vizija i posvećenost evropskom putu bile ključne.

Da će posle sastanka Srbija biti korak bliže članstvu u Evropskoj uniji nada se i predsednik Tadić, ali naglašava da zasluge pripadaju čitavom narodu.

"Ovo nije kraj! Očekujem da će vaš rad i rad vaših kolega biti plodonosan za nas. Ja mislim da Srbija zaslužuje status kandidata, ali to nije samo stvar mene i mog tima već dobrobiti celog srpskog naroda", rekao je on.

Uz napomenu da je naš region poslednjih 20 godina dosta propatio, Tadić je naglasio da Srbija radi sve što je u njenoj moći da probleme rešava mirnim putem, kao i da se evropski put nameće kao jedini logičan.

"Strategijski cilj moje zemlje je članstvo u Evropskoj uniji. Mi delimo vrednosti i stanovišta zemalja Evropske unije. Vodimo Srbiju na tom putu. Od početka demokratskih promena 2000. ispunjavali smo sve obaveze kako bismo stvorili bolje uslove za obične ljude, otvorili više radnih mesta, stvorili bolju atmosferu i uspostavili prilike za postizanje miroljubivih rešenja. To nije lako, ali mi smo posvećeni i činimo napore u tom pravcu", istakao je predsednik Srbije.

Jedan od pokazatelja je i nedavno postignut dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, smatra Tadić. To je, prema mišljenju Eštonove, prekretnica na putu Srbije ka EU.

"Pre samo dva dana postignut je veoma važan dogovor između Beograda i Prištine, za koji verujem da obeležava prekretnicu na putu Srbije napred", kaže šefica diplomatije EU.

Juče su ministri, na sastanku Saveta za spoljne poslove, samo razmenili mišljenja o Srbiji. Odluka bi trebalo danas da bude i zvanično saopštena, a zatim treba da je potvrde šefovi država i vlada na samitu EU 1. i 2 marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

269 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: