Ponedeljak, 23.01.2012.

09:57

EU uvela naftni embargo Iranu

Evropska unija je zvanično uvela naftni embargo Iranu i zamrzla imovinu Centrane banke Irana. Iran preti zatvaranjem Hormuškog moreuza.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Postignut je politički dogovor o naftnom embargu", objavio je neimenovani diplomata EU posle razgovora ambasadora 27 članica EU. Diplomate navode da mere, koje su usvojile svih 27 država-članica EU u Briselu, obuhvata embargo koji odmah stupa na snagu i odnosi se na sve nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate. Ranije potpisani ugovori imaju važnost do jula 2012. godine.

U EU je doneta odluka i da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu. Evropski blok tvrdi da te mere za cilj imaju da se izvrši pritisak na Islamsku Republiku Iran da pristane na pregovore i obeshrabri Teheran u daljem finansiranju nuklearnih aktivnosti.

Sankcije su deo dvostrukog koloseka prema Iranu. Jačanje sankcija ima za cilj obeshrabrivanje daljih težnji Irana za proizvodnjom sopstvenog nuklearnog oružja, dok u isto vreme naglašava spremnost međunarodne zajednice za pregovore sa Teheranom, ocenjuju u Briselu.

Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.
Hormuz: Iran preti zatvaranjem moreuza (Beta - 19.01.2012.)
Visoki predstavnik iranskog parlamenta izjavio je da će Islamska Republika zatvoriti Hormuški moreuz, ulazna vrata u Persijski zaliv, ukoliko nove sankcije blokiraju izvoz iranske nafte i ponovio pretnje koje su iranski zvaničnici dali krajem decembra 2011. o zatvaranju Hormuza.

„Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, moreuz Hormuz će definitivno biti zatvoren“, izjavio je Mohamed Kosari, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost Madžlisa.

Iran je ranije, u više navrata, upozoravao da će blokirati uski i strateški veoma važan Hormuški moreuz, kroz koji se odvija prevoz jedne petine svetske sirove nafte, ukoliko sankcije budu uticale na prodaju njihove nafte u svetu.

Sada u Teheranu imaju sve osnove da Hormuz zatvore za plovidbu trgovačkih brodova, ali bi to Islamsku Republiku moglo da povede put sukoba sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najavile da neće oklevati da otvore pomorski put kroz Persijski zaliv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: