Kfor: Srbi nas napali vatrometom

Kfor tvrdi da su ih Srbi napali pirotehnikom i Molotovljevim koktelima, na šta su vojnici odgovorili "neubojitim sredstvima", gumenim mecima i suzavcem.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.11.2011.

21:48

Default images

"Vodeni topovi su još na položaju, a upotrebljeni su kako bi se sprecile dalje agresivne akcije demostranata protiv vojnika Kfora", navele su međunarodne snage.

U akciji Kfora na uklanjanju barikade na Jagnjenici povređena su 23 vojnika, saopštila je komanda te misije i najavila da će da će njeni vojnici odgovarati svim srazmernim sredstvima u budućim situacijama.

"Jutrošnja operacija uklanjanja barikade koju je izveo Kfor, išla je po planu. Kfor je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja slobode kretanja. Operacija je bila uspešna i obavljena je bez nasilja prema demonstrantima", navedeno je u saopštenju. Kasnije, kako se tvrdi u saopštenju, demonstranti su napali Kfor i naneli povrede vojnicima.

"Do sada je nasilje rezultiralo sa još 23 povređena vojnika tokom kasnog podneva i večeri. Demonstranti se nikako ne mogu nazivati mirnim demonstrantima, već nasilnim i kriminalnim", kaže Kfor u saopštenju.

"Do sada je Kfor koristio samo biber-sprej, suzavac, gumene metke i vodene topove. Međutim, u situacijama kada je život ugrožen, kao u ovim, vojnici Kfora će odgovoriti svim srazmernim sredstvima", upozorio je Kfor.

Glavni štab austrijskih operativnih snaga u Gracu kaže da je osam austrijskih vojnika pripadnika Kfora povrđeno je posle podne na Kosovu. Portparol austrijskih operativniuh snaga Ginter Runderštaler je rekao da su dva vojnika "teško povređena", a da je šest njih dobilo medicinsku pomoć u ambulanti. Prema rečima Runderštalera, 20 Kforovih vojnika je povređeno u sukobima Srba i vojnika međunarodnih snaga na Kosovu.

Kfor je prethodno saopštio da su u incidentima koji su se dogodili danas kasno popodne u opštini Zubin Potok demonstranti upotrebili pirotehnička sredstva i Molotovljeve koktele protiv vojnika Kfora i da je nekoliko vojnika međunarodnih snaga povređeno.

Kfor je saopštio da je zamenik komandanta nemačko-austrijskog operativnog rezervnog bataljona nekoliko puta razgovarao sa predstavnikom opštine Zubin Potok, kako bi pronašli način da smire situaciju.

Prema saopštenju Kfora,"nasilni pojedinci" su u toku današnjeg dana napali vojnike Kfora koji su sprovodili operaciju uklanjanja barikada sa puta u opštini Zubin Potok i tom prilikom je povređeno nekoliko vojnika Kfora.

Predstavnik Kfora Uve Novicki potvrdio je da je među dvojicom pripadnika mirovnih snaga koji su ranije ranjeni i komandant bataljona čiji su vojnici učestvovali u uklanjanju barikade. Novicki je rekao da je reč o povredama koje nisu opasne po život i da se vojnicima ukazuje medicinska pomoć.

"Bilo kakava akcija koja ugrožava sigurno i bezbedno okruženje je neprihvatljiva i Kfor će preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura bezbednost svih ljudi na Kosovu", dodao je Kfor.

U saopštenju se dodaje da je misija Kfora da doprinese obezbeđenju sigurnog okruženja na Kosovu što uključuje slobodu kretanja u skladu sa njegovim mandatom prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Večeras mirno

Situacija u mestu Jagnjenica na severu Kosova, gde je Kfor posle sukoba sa Srbima uklonio barikadu, večeras je mirna, a veliki broj građana srpske nacionalnosti i dalje se nalazi na mestu gde se nalazila barikada.

Preko puta njih su vojnici Kfora koji su put u mestu Jagnjenica u Ibarskom Kolašinu osvetlili reflektorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: