Danas stižu učesnici vojnog samita

U naredna tri dana Beograd će biti domaćin strategijske vojne konferencije NATO i zemalja "Partnerstva za mir", uključujući Rusiju i predstavnike 60 država.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2011.

20:45

Default images

U prestonici Srbije će boraviti načelnici generalštabova država članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za saradnju, kao i zamenik načelnika generalštaba Vojske Ruske Federacije general Valerij Gerasimov.

Taj događaj prati i nezadovoljstvo dela građana, pa je tako u organizaciji DSS-a u nedelju već održan jedan protest, dok će se funkcioneri Srpske radikalne stranke istim povodom u podne okupiti ispred Predsedništva na Andrićevom vencu.

Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović kaže za B92 da su neozbiljne i politikantske tvrdnje da se održavanjem ovog samita Srbija priklanja NATO-u i odriče vojne neutralnosti.

"Ovo je profesionalna konferencija, vojna, gde se okupljaju ne samo članice NATO-a već i Partnerstva za mir, tu će biti i Brazil i Rusija, Pakistan, Indija. Dakle, jeste NATO organizator, odnosno Zajednička komanda za transformaciju, ali pričaće se o globalnima spektrima bezbednosti i saradnji u svetu", objašnjava on.

Na konferenciji koja se sastoji od sastanka šefova odbrambenih snaga i stručnih radionica radiće se na transformaciji NATO-a, a vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je održavanje strategijske vojne konferencije u glavnom gradu korisno za Srbiju.

"Srbija je sa tim što je pozvala učesnike da dođu ovde i što je dobila podršku Vašingtona dobila jednu vrlo korisnu referencu. Pokazali smo u ovom našem vakuumu između neutralnosti i nedostatka definicije šta dalje da ipak želimo saradnju sa svima", rekao je Radić.

"Nije dovedena u pitanje neutralnost . Reč je o jednom potezu koji je dnevno politički i diplomatski mudar, i ni u kom slučaju ovde vam niko ne kaže 'ovde je NATO'. Biću tu i predstavnici zemalja koje mi tretiramo kao poželjne partnere sa istoka, kako onda njih tretirate?", pita se Radić.

Uoči konferencije LDP je ponovio svoj stav da je Srbiji mesto u NATO i da je to prečica za članstvo u Evropskoj uniji, ali i garancija za teritorijalni integritet zemlje. Lider te stranke Čedomir Jovanović kaže da Srbija mora što pre u NATO, uprkos predrasudama koje vladaju i koje koriste pojedini političari kao što je Vojislav Koštunica.

Strategijska vojna konferencija počinje danas okupljanjem učesnika, a zvanično će početi u utorak.

Konferenciju će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: