Mala matura 23. i 24. juna

Polaganje male mature u osnovnim školama za ovu školsku godinu biće održano 23. i 24. juna, rekao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

08:12

Default images

Učenici osmog razreda prva su generacija đaka koja polaže završni ispit, umesto dosadašnjeg kvalifikacionog, na kojem će biti 50 odsto poznatih pitanja iz priručnika.

Učenici osmog razreda će test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagati 23. juna, dok će test iz matematike biti održan dan kasnije, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, priručnik za polaganje male mature, koju od ove godine polažu učenici osmog razreda, biće objavljen posle 1. maja, dok će probni test završnog ispita osmaci raditi 14. maja.

On je rekao da su podaci koji su dobijeni od direktora škola pokazali da se nastava odvija planiranim tempom i da će školarci imati sasvim dovoljno vremena da se spreme za malu maturu.

Za osmake će na testu biti još 25 odsto delimično poznatih pitanja, a preostalih 25 procenata pitanja biće nepoznato, odnosno njihovi sadržaji neće biti u zbirci.

"Đaci imaju 56-57 dana da se pripreme, što je sasvim dovoljno u odnosu na početak februara, kada je objavljena zbirka zadataka", kazao je Obradović i dodao da se nastava odvija normalnim tempom.

On je dodao da su preduzete sve mere da bi se posledice štrajka otklonile i kako bi se stvorili uslovi da đaci nadoknade propuštene časove i nastavne planove.

Kada je u pitanju eventualno odlaganje prijemnog ispita na fakultetima Obradović je kazao da će posle 1. maja biti obavljeni razgovori sa rektorima univerziteta i da su preduzete sve mere da se to pitanje reši.

"Rektori su pokazali dobru volju da za nekoliko dana i oni pomere polaganje prijemnog ispita ukoliko bude potrebno", kazao je on, dodajući da ne očekuje da će biti nekih problema, jer maturanti ranije završavaju školsku godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: