Otkaz sa RTV zbog "neprijateljstva"

RTV Vojvodine otpustila jednog i suspendovala više zaposlenih zato što je izveštaj o poseti Putina Srbiji u Dnevniku bio potpisan sa "potvrda neprijateljstva".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.03.2011.

19:08

Default images

Greška se desila u Dnevniku Radio-televizije Vojvodine u sredu u 17 sati, a tu informativnu emisiju prenosi RTS na celoj teritoriji Srbije.

Izveštaj o razgovorima premijera Rusije i predsednika Srbije prilikom posete Vladimira Putina Beogradu bio je potpisan sa "Potvrda neprijateljstva".

Odluku o otkazu i suspenzijama saopštio je generalni direktor RTV-a Blažo Popović.

Popović je u saopštenju naveo da je na sastanku s programskim kolegijumom zaključeno da je greška koja je učinjena zapravo "napad na RTV" i pokušaj da se "poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi srpskog i ruskog naroda".

Direktor RTV-a je ocenio da je reč o pokušaju da se ugrozi i diskvalifikuje sve što je tokom prethodne dve godine urađeno kako bi se ta kuća modernizovala i ponovo "uhvatila korak sa standardima koje postavljaju moderni javni servisi u Evropi".

Dodao je da su pokrenute i procedure za dalje utvrđivanje odgovornosti svih učesnika koji su proizveli grešku.

"Takođe, na danas održanom Izvršnom odboru RTV-a usvojen je čitav niz mera koje će biti preduzete kao 'potvrda neprijateljstva' prema svim neradnicima i saboterima", naveo je Popović.

Novinarska udruženja osuđuju otkaze

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije danas su u odvojenim saopštenjima izrazili protest i osudili potez rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, koje se, kako navode, prilikom kažnjavanja grubog propusta u Dnevniku te televizije 23. marta, upustilo u "političke kvalifikacije greške" i otpustilo jednog i suspendovalo više zaposlenih.

UNS navodi da je generalni direktor RTV Blažo Popović saopštio da je potpis „Potvrda neprijateljstva“ uz prilog o razgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Rusije Vladimira Putina predstavljao „napad na RTV“ i „pokušaj da se poljuljaju i ugroze prijateljski odnosi između srpskog i ruskog naroda“.

U saopštenju UNS ističe da je greške potrebno i ispravljati i kažnjavati, ali i upozorava da ulazak u motive propusta koji je napravio zaposleni, po zakonu, podrazumeva kako određeni postupak, tako i stručnost.

"Politička ocena motiva greške, koja je mogla nastati i zbog loše organizacije rada, nemara, rasejanosti ili preopterećenosti, podseća na politkomesarski način rada iz bivšeg vremena. UNS je zabrinut zbog toga što je rukovodstvo RTV Vojvodine propust u radu besprizivno proglasilo političkim prestupom", rečeno je u saopštenju.

Zaključivanje o političkoj pozadini nečije greške po Popovićevom metodu „jedno slovo je greška, a dva su već predumišljaj“, za UNS je, a verujemo i za sud, neprihvatljivo, navedeno je u saopštenju.

NUNS takođe smatra da je neophodno utvrditi pojedinačnu odgovornost za učinjen propust i potom preduzeti odgovarajuće disciplinske mere "ali tek nakon regularno sprovedenog postupka i na osnovu pravnih akata RTV".

U NUNS dodaju i da ponašanje direktora RTV "sigurno neće doprineti da RTV postane moderan javni servis, kao što ni ovaj profesionalni propust neće imati nikakvog uticaja na odnose Srbije i Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: