Blok 39 izazov za arhitekte

Otvoren međunarodni arhitektonski konkurs za idejni projekat buduće zgrade Centra za promociju nauke u novobeogradskom Bloku 39.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

18:21

Default images

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj pozvalo je oko 90 000 arhitekata u svetu da učestvuju na ovom konkursu.

Ministar Božidar Đelić je u emisiji “Kaižprst” RTV B92 rekao da će izgradnja ovog centra obeležiti Beograd, ali i celu Srbiju, kao i da je ideja da on postane simbol nauke, urbanizma i arhitekture.

U novobeogradskom Bloku 39, u neposrednoj blzini Fakulteta dramskih umetnosti, za dve godine trebalo bi da nikne nesvakidašnji centar gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i profesori u četiri glavne celine moći da vide interaktivni izložbeni prostor - "naučni klub" sa laboratorijama i učionicama, planetarijumom i višenamenskom konferencijskom dvoranom.

Pre toga potrebno je da do 19. oktobra na adresu www.blok39.com stigne idejno rešenje izgleda budućeg centra.

Izgradnja će koštati 20 miliona evra, a biće finansirana sredstvima Evropske investicione banke, najavio je ministar nauke Božidar Đelić.

“Taj idejni projekat je nešto što treba da obeleži Beograd. Setimo se da je Bilbao bio grad o kome je retko ko malo znao, i da kada je napravljen muzej Gugenhajm sada svi poznajemo taj grad zbog toga i mnogi ga posećuju”, podsetio je Đelić.

“To može biti jedna arhitektonska ambicija, ali ono što je bitnije je to da postoji tih 10.000 kvadrata u kome će svi osnovci i srednjoškolci iz Srbije moći da se upoznaju sa naukom na interaktivni način, sa svim čarima nauke i tehnologije”, naveo je on.

Đelić je u “Kažiprstu” naglasio i da predstojeći konkursi za direktore u naučnim institucijama neće biti politizovani.

“Vreme je za one koji imaju ambiciju i energiju bilo da su u institucijama nauke, bilo da su na fakultetu, bilo da su u privredi i za našu naučnu dijasporu jer smo te konkurse prosledili na 700 adresa naučne dijaspore koja se prijavila u našu bazu podataka na sajtu Ministarstva, da se jave i da imamo jednu otvorenu konkurenciju”, kazao je on.

Resorno ministarstvo će, prema rečima Đelića, pomno pratiti da li je utakmica na konkursima za naučne institucije bila fer i da li se prijavio dovoljan broj kvalitetnih kadrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: