Reakcije iz sveta na mišljenje MSP

Zvanične reakcije iz sveta na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde uglavnom zavise od toga da li je određena država priznala Kosovo ili nije.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

08:18

Default images

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN-a, pozvao je sve strane na Kosovu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden, kako je saopštila Bela kuća, razgovarao je telefonom s predsednikom Tadićem, uoči objavljivanja mišljenja, i potvrdio snažne veze SAD i Srbije, ali i naglasio da bi Vlada trebalo konstruktivno da sarađuje s Kosovom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, osim što je istakla da SAD oduvek misli da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, pozvala je sve države koje to do sada nisu učinile da priznaju Kosovo. U saopštenju Klintonova poziva sve države da pređu preko pitanja statusa Kosova, da se na konstruktivan način angažuju kako bi podržali mir i stabilnost na Balkanu.

Bernar Kušner, šef diplomatije Francuske i inače prvi šef UNMIK-a, izajvio je da je nazavisnost nepovratna kao i da ga raduje mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde treba posmatrati kao početak novog poglavlja, smatra Ketrin Ešton, evropska komesarka za spoljnu politiku.

“Ovo savetodavno mišljenje otvara novu fazu i sada fokus mora biti na budućnosti. Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. I budućnost Kosova je u Evropskoj uniji. I to je u skladu sa evropskom perspektivom regiona kao i zaključci Saveta. Dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog su osnove na kojima je izgrađena Evropska unija. Mi smo spremni da olakšamo proces dijaloga između Prištine i Beograda", rekla je Eštonova.

Ona je dodala da bi "dijalog trebalo da pospeši saradnju, napredovanje na putu ka Evropi, i da poboljša život ljudi", naglasivši da "sam proces dijaloga bio bi faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu”.

Rusija, koja Kosovo nije priznala, saopštava da se za zvaničnu Moskvu ništa ne menja.

A s druge strane, predsednik Abhazije Segej Bagapš ocenio je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde još jedna potvrda prava na nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. On se nada da će ovakav stav podstaći dalje priznanje te dve otcepljene gruzijske autonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: